Putin, ținut la fereastră până în 2034

Putin, ținut la fereastră până în 2034

Kremlinul a declarat miercuri că va merge până la capăt cu reforma constituțională în Rusia, care l-ar putea menține pe Vladimir Putin la putere până în 2034.

Kremlinul s-a declarat miercuri hotărât să meargă până la capăt cu reforma sa constituţională care ar putea să-i permită lui Vladimir Putin să se menţină la putere până în 2034, după amânarea referendumului care ar fi trebuit să-l aprobe, din cauza pandemiei de COVID-19, relatează Agerpres.

Iniţial prevăzut pentru 22 aprilie, acest vot al ruşilor asupra unei vaste reforme deja aprobate de Parlament a fost amânat sine die în martie de preşedintele rus în cadrul măsurilor de izolare decise pentru încetinirea propagării maladiei.

Dar niciun calendar nu a fost însă anunţat. „Noi termene vor fi stabilite gradual în funcţie de evoluţia situaţiei” epidemiologice, a explicat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Ne puteți urmări și pe Google News

Numărul noilor infecții cu virusul SARS-CoV-2 în Rusia a explodat în ultimele două săptămâni. Miercuri erau înregistrate oficial 57.999 de cazuri de infectare cu noul coronavirus și 513 decese.

Revizuirea Constituției, dorită de Vladimir Putin dar denunţată de opoziţie, ar urma să-i dea dreptul liderului de la Kremlin să efectueze două mandate suplimentare după sfârşitul celui actual, în 2024.

Aceasta ar aduce o serie de modificări ale echilibrului puterilor în Rusia.

Un sondaj al institutului public VTsIOM publicat tot miercuri, arată că numai 47% din ruşi sunt siguri că vor să participe la „votul popular” privind reforma şi circa 50% spun că sunt de acord cu aceasta.