Putin nu vrea să audă de eliberarea lui Alexei Navalnîi

Situaţie de nedescris în Rusia. Poliția îl reține pe medicul lui Aleksei Navalnîi

Putin a respins toate apelurile occidentale pentru eliberarea disidentului Alexei Navalnîi. Și a avertizat cu privire la orice nouă manifestație de protest în favoarea principalului opozant al lui Vladimir Putin.

Putin a respins toate apelurile occidentale pentru eliberarea disidentului Alexei Navalnîi. Kremlinul a respins, marți, cererile occidentale de eliberare a disidentului Alexei Navalnîi.

Acesta se află încarcerat după ce s-a întors în Rusia, din Germania. Totodată, Kremlinul i-a avertizat pe partizanii lui Navalnîi care vor să manifesteze în acest weekend în Rusia.

Militantul anti-corupție (44 de ani) a fost arestat, duminică, după ce s-a întors din Berlin. Navalnîi se afla în convalescență, după otrăvirea sa, în luna august.

Tentativă de omor pe care Navalnîi i-o atribuie direct lui Vladimir Putin. În timp ce Kremlinul neagă orice implicare a autorităților în acest caz.

Principalele cancelarii occidentale au cerut eliberarea „imediată” a lui Alexei Navalnîi. Și au insistat ca Moscova să dea detalii cu privire la otrăvirea disidentului și să ancheteze această tentativă de asasinat, scrie Le Point.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat, marți, că Moscova „nu intenționează să ia în considerare” apelurile occidentale pentru eliberarea opozantului.

„Este o chestiune total internă și nu vom permite nimănui să intervină în ea”, a adăugat Peskov.

Alexei Navalnîi a fost închis până cel puțin până la 15 februarie.

Ca parte a unei proceduri pentru încălcarea controlului judiciar și a fost plasat în carantină, din cauza pandemiei de coronavirus.

După anunțul că a fost pus în arest, Navalnîi și susținătorii lui au cerut rușilor să manifesteze, sâmbătă, pe tot teritoriul Rusiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a judecat că astfel de apeluri și adunări ar putea însemna „activități ilegale”.

Orice demonstrație necesită acordul autorităților din Rusia. În plus, într-o mare parte a teritoriului, inclusiv în Moscova, adunările în masă sunt interzise din cauza pandemiei.

Un apropiat colaborator al lui Navalnîi, Leonid Volkov, a indicat că nu va fi depusă nicio cerere de autorizare. Pentru că rușii au „dreptul constituțional” de a manifesta.

Mitingurile sunt planificate în multe orașe, de la Moscova și Sankt Petersburg în vest, până la Habarovsk, în Extremul Orient. Trecând prin Ekaterinburg, în Ural.

Demonstrațiile neautorizate ale opoziției duc adesea la represiune brutală și la numeroase arestări.

În cătarea autorităților

Luni seara, cel puțin 73 de persoane au fost arestate în timpul unor acțiuni de sprijin improvizate, potrivit ONG-ului specializat OVD-Info.

Pe Telegram, politologul Tatiana Stanovaia a estimat că demonstrațiile anunțate „probabil că nu vor fi foarte importante din punct de vedere al numărului, dar că vor fi vizibile și nu vor slăbi rapid”.

Alexei Navalnîi este de mult timp în vizorul autorităților ruse. El a ajuns cunoscut după ce a publicat anchete online despre corupția elitei și anturajului lui Vladimir Putin.

Notorietatea sa rămâne totuși limitată în afara celor mai importante centre urbane și în rândul generațiilor mai puțin conectate.

Pe plan politic, el pregătea, de asemenea, înainte de otrăvirea sa, o campanie activă pentru alegerile legislative din septembrie 202.

Pe un fond de eroziune a popularității partidului pro-Kremlin, Rusia Unită.

Trei laboratoare europene au ajuns la concluzia că Navalnîi a fost otrăvit de un agent neurotoxic de tip Noviciok. Substanța, prezentă în mai multe forme, a fost dezvoltată în epoca sovietică.

Moscova a respins aceste concluzii și a denunțat o conspirație. Susținând că oamenii de știință din Rusia nu au găsit nicio otravă în corpul lui Navalnîi.

De la întoarcerea sa în Rusia, Navalnîi a fost amenințat de proceduri judiciare care l-ar putea duce la închisoare  câțiva ani.

Miercuri, el urmează să fie judecat defăimarea unui veteran din cel de-al doilea Război Mondial.

El este acuzat că a difuzat informații „false” și „jignitoare” împotriva acestui veteran. Acesta din urmă își exprimase la televizor sprijinul pentru referendumul constituțional din vară. Referendum care întărește puterile președintelui Vladimir Putin.

Închis unde a stat și oligarhul Mihail Hodorkovski

Totodată, la 2 februarie, o instanță va lua în considerare revocarea unei pedepse cu suspendare la care a fost condamnat Navalnîi.

Deschizând calea posibilității de a executa o parte a unei pedepse de trei ani și jumătate de închisoare. Pedeapsă la care a fost condamnat în 2014.

Alexei Navalnîi a fost, de asemenea, vizat de la sfârșitul lunii decembrie de o anchetă pentru „fraudă la scară largă”. Infracțiune pedepsită cu zece ani de închisoare.

Navalnîi judecă aceste cazuri instrumentate politic.

Luni seară, disidentul a fost încarcerat la Matroskaia Tişina. O închisoare celebră în Moscova. Unde a fost închis și oligarhul Mihail Hodorkovski. Ulterior, Hodorkovski a devenit dușman jurat al lui Putin.