Liderul de la Kremlin a spus, joi, că deocamdată nu a decis dacă va candida sau nu din nou pentru funcţia supremă în Federaţia Rusă, la finalul actualului mandat. Discuția despre acest subiect este prematură, a estimat Putin.
Anul acesta, Rusia a finalizat o reformă constituţională care, printre altele, îi va permite lui Putin să candideze pentru încă două mandate de câte şase ani în funcţia de preşedinte, ceea ce ar însemna până în anul 2036.
Vladimir Putin, în vârstă de 68 de ani, aflat la putere de două decenii fie ca preşedinte, fie ca prim-ministru, urma să se retragă în 2024, la încheierea celui de-al doilea mandat prezidenţial consecutiv, al patrulea al său în total, scrie Agerpres.
Reforma constituţională din Rusia, controversată, a făcut obiectul unui referendum în vara acestui an. Consultarea populară, prevăzută iniţial pentru 22 aprilie, a fost însă amânată din cauza epidemiei de Covid-19. Pentru a evita o afluenţă prea mare în secţiile de vot fără a afecta participarea, ea s-a desfăşurat o săptămână, de pe 25 iunie până pe 1 iulie.
Amendamentul cel mai controversat a fost cel care îi acordă lui Putin posibilitatea de a rămâne la Kremlin două mandate în plus, până în 2036.
Alte revizuiri prevăzute în reformă au consolidat prerogativele prezidenţiale, cum sunt numirile şi destituirile de judecători. La aceasta se adaugă o indexare a pensiilor, „credinţa în Dumnezeu” înscrisă în Constituţie, la fel şi căsătoria ca instituţie heterosexuală.
Se va vaccina, „la un moment dat”
Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că se va vaccina și el la un moment dat împotriva coronavirusului și a lăudat reacția sistemului medical rusesc la pandemie.
La începutul tradiționalei sale conferințe de presă maraton, de sfârșit de an, ce-a de-a 16-a de pană acum, combinată și cu sesiunea de răspunsuri la întrebările cetățenilor, Putin a spus că sistemul sanitar rusesc a demonstrat o mai bună pregătire decât cele din majoritatea țărilor dezvoltate, scrie Rador.
Putin a menţionat, între altele, înființarea a circa 40 de spitale pentru bolnavii de Covid-19, desfășurarea în clinici peste 200.000 de paturi pentru acești bolnavi, reprofilarea unităților medicale și a medicilor, ca și lansarea primului vaccin anti Covid-19 din lume, Sputnik V, un al doilea, Vector, aflându-şe într-o fază avansată.
Putin a numit aceste vaccinuri eficiente și sigure. Liderul rus s-a pronunţat în favoarea vaccinării în masă a populației cu respectarea indicațiilor medicale şi a spus că personalul se va acționa atunci când o va putea face, ținând cont de restricțiile impuse de vârstă.
În opinia sa, în prezent principala problemă este deficitul de capacități pentru producția vaccinului rus, Putin subliniind, pe de altă parte, că acesta va fi produs și în alte țări, dar livrările la export vor afecta vaccinarea în Rusia.
În același timp, conform moderatorilor, foarte multe întrebări s-au referit la deficitul de medicamente, inclusiv a celor gratuite pentru bolnavii de coronavirus, întârzierea plăților suplimentare pentru medici și personalul spitalelor care lucrează cu cei infectați, cozile la spitale și întârzierea cu care medicii vin la domiciliu.