Vehiculele blindate pe care sârbii le-au primit sunt model BRDM-2, ce sunt utilizate de obicei în misiuni de recunoaştere şi patrulare. Rusia a făcut această livrare Serbiei în cadrul cooperării tehnico-militare dintre cele două ţări, a informat sâmbătă Ministerul sârb al Apărării, notează Agerpres.

În Serbia au sosit 10 transportatoare BRDM-2, împreună cu piese de schimb. Nu au existat obstacole în timpul aducerii lor de către transportatorul aerian rus, echipamentele fiind livrate în siguranţă şi în condiţii de securitate, în conformitate cu normele internaţionale”, menţionează Ministerul sârb al Apărării.

Info-Balkan, o publicație rusă, a relatat în urmă cu câteva zile, citându-l pe deputatul sârb Miroslav Lazanski, numit recent ambasador al Serbiei în Rusia, că România ar fi blocat transportul pe Dunăre a 30 de tancuri ruseşti T-72B3 şi a 30 de vehicule blindate BRDM-2 care urmau să ajungă în Serbia.

Drept reacție, Ministerul Afacerilor Externe a precizat vineri că autorităţile române nu puteau emite o licenţă de tranzit pentru produse militare de provenienţă rusească din cauza sancţiunilor impuse Federaţiei Ruse de către Uniunea Europeană.

Ministerului Apărării al Rusiei a replicat spunând că informaţiile privind blocarea de către România a unui transport cu echipamente militare ruseşti destinat Serbiei sunt „minciuni”, susţinând că nu a trimis nicio navă pentru a transporta echipament militar pe Dunăre.

Acordurile tehnico-militare dintre preşedintele sârb Aleksandar Vucic şi omologul său rus Vladimir Putin se realizează pe deplin şi în termenul stabilit”, a precizat sâmbătă Ministerul Apărării de la Belgrad, citat de agenția rusă TASS.

Belgradul va primi gratuit de la Moscova 30 de tancuri şi un număr similar de vehicule blindate, conform RIA Novosti.