Putin i-a „hotărât" condamnarea la moarte premierul armean. Din două vorbe...
- Ovidiu Drugă
- 19 noiembrie 2020, 11:44
Președintele rus nu-i uită și nu-i iartă pe cei care se opun planurilor sale. Mai mult de atât, găsește mereu soluții de a-i pedepsi exemplar.
Ultima victimă a răzbunării lui Putin este premierul armean, ale cărui pretenții de independență față de Kremlin par să-l fi enervat pe “Țar”. De când a semnat acordul de încetare a focului în Nagorno-Karabakh și a fost de accord să cedeze Azerbaidjanului o parte din regiune, Nikol Pashinyan stă mai mult ascuns.
Nici nu e de mirare. Zeci de mii de manifestanți furioși îi cer în fiecare zi demisia și îl acuză de trădare. Unul dintre colaboratorii săi, președintele parlamentului, a fost bătut crunt de mulțime și abia a scăpat cu viață. Mai mult, un lider al opoziției a fost arestat sub acuzația că ar fi complotat să-l asasineze pe premier.
Putin toarnă gaz pe foc
În această situație extrem de încordată, președintele rus a găsit cu cale să arunce bomba. Răspunzând unor întrebări referitoare la intermedierea acordului dintre Armenia și Azerbaidjan, Putin a declarat că Pashinyan a avut șansa de a opri războiul la mijlocul lunii octombrie și să mențino controlul armean asupra orașului cheie Shusha.
Într-un interviu acordat postului Rossiya 24, Putin și-a amintit că a purtat o serie de conversații în 19 și 20 octombrie cu premierul armean Pashinyan și președintele Azerbaidjanului Aliyev. "În general, am reușit să-l conving pe președintele Aliyev că este posibil să se pună capăt ostilităților. Reîntoarcerea refugiaților azeri, inclusiv la Shusha, a fost o condiție obligatorie din partea sa", a spus Putin.
„În mod neașteptat pentru mine, poziția partenerilor noștri armeni a fost aceea că au considerat acest lucru ca pe ceva inacceptabil”, a continuat Putin. „Primul ministru Pashinyan mi-a spus deschis că el consideră acest lucru ca pe o amenințare la adresa intereselor Armeniei și Nagorno-Karabakh. Nu înțeleg prea bine esența acestei ipotetice amenințări. Era vorba de întoarcerea civililor la casele lor, în timp ce partea armeană trebuia să-și păstreze controlul asupra acestei porțiuni din Nagorno-Karabakh, inclusiv Shusha. Acolo ar fi fost deplasate forțele de menținere a păcii despre care am convenit atât cu Armenia, cât și cu Azerbaidjanul. În acel moment, premierul armean mi-a spus că țara sa nu poate fi de acord cu acest lucru și că armenii vor continua lupta”.
Culmea este că Putin a prezentat aceste informații ca pe o pledoarie în apărarea lui Pashinyan: „Prin urmare, aceste acuzații de trădare împotriva sa sunt absolut neîntemeiate. Pe de altă parte, rămâne neclar dacă acest lucru a fost corect sau greșit. Aceasta este o chestiune diferită, dar cu siguranță nu a existat nicio trădare aici. ”
Pashinyan neagă că ar fi existat o asemenea soluție
Afirmațiile lui Putin contrazic nenumăratele declarații publice ale lui Pashinyan. Acesta s-a jurat că nu i s-a prezentat niciodată o opțiune de a pune capăt războiului care să nu includă predarea lui Shusha.
La ultimele afirmații ale șlui Pution, Pashinyan și aliații săi nu au mai răspuns.
În Armenia, însă, furia a atins apogeul. Jurnalistul și analistul militar Tatul Hakobyan se întreabă pe site-ul CivilNet: „De ce nu a fost de acord Pashinyan cu propunerea lui Putin, când avea informații clare despre capacitățile armatei armene?”
Mulți dintre armeni sunt, însă, mult mai duri cu premierul, afirmând că acesta e un trădător și a cedat, deși Armenia avea încă șansa de a câștiga.
Militari spun, însă, că situația era disperată și că armata nu mai putea ține piept inamicului. Cea mai interesantă luare de poziție îi aparține șefului Statului Major al Forțelor Armate Armene, Onik Gasparyan, Acesta susține că oficialii militari i-au spus lui Pashinyan „în a patra zi a războiului” că forțele armene nu fac față Azerbaidjanului și Turciei și, în consecință, „trebuie luate măsuri pentru pune capăt războiului în două sau trei zile ”.
Pashinyan, al cărui fiu a luptat în Nagorno Karabakh ca voluntar, a declarat în repetate rânduri că nu i s-a prezentat niciodată o astfel de soluție. „Vreau să explic pentru ca oamenii să înțeleagă. Înainte ca Shushi să cadă, în toate scenariile posibile trebuia să predăm orașul”, notează eurasianet.org.
Date fiind tulburările din Armenia, e greu de spus câtă vreme va mai reuși Pashinyan să se mențină la putere, Odată cu scaunul, actualul șef al executivului armean riscă să-și piardă și viața, date fiind acuzațiile de trădare pe care i le aduc adversarii săi.
Pericol de război în Peninsula Balcanică? Erdogan își înarmează puternic noul aliat
Joe Biden se mută la Casa Albă. Dar cine va conduce America de fapt?
Cod roșu! A apărut o nouă mutație la COVID. O putem lua de la zero