Vladimir Putin le-a interzis companiilor aeriene din Rusia să zboare în Georgia, la doar o zi după ce vizita unui parlamentar rus în țară a provocat ciocniri violente între protestatari și polițiști, informează The Guardian.

Interdicția este o escaladare gravă a tensiunilor dintre țările vecine, care s-au aflat în război în 2008. Suspendarea zborurilor este menită să exercite presiuni asupra industriei turismului din Georgia, care a reprezentat 7,6% din PIB-ul țării în 2018. Peste 1,4 milioane de ruși au vizitat Georgia în anul precedent.

Putin a semnat decretul vineri seara, spunând că suspendarea zborurilor a fost necesară pentru a proteja „securitatea națională a Federației Ruse”.

Conform decretului, companiilor aeriene rusești li s-a interzis să aducă cetățeni ruși în Georgia începând cu data de 8 iulie. De asemenea, decretul prevede aducerea înapoi a cetățenilor ruși aflați în Georgia și a recomandat agențiilor de turism să nu trimită clienți ruși în Georgia.

Decretul lui Putin va afecta, de asemenea, companiile aeriene rusești precum Aeroflot, S7, Ural Airlines și Pobeda, care transportau săptămânal mii de pasageri în Georgia.

Acest decret a fost semnat ca urmare a protestelor cetățenilor georgieni împotriva vizitei unui deputat rus. Peste 200 de persoane au fost rănite în ciocniri în afara clădirii Parlamentului din centrul orașului Tbilisi.

Poliția din Georgia a folosit gaze lacrimogene, gloanțe din cauciuc și tunuri de apă pentru a opri protestatarii să atace Parlamentul țării.