Evenimentul Zilei > International > Purtătoarea de cuvânt a lui Boris Johnson și-a dat demisia! Motivul, o petrecere grandioasă organizată în perioada pandemiei
Purtătoarea de cuvânt a lui Boris Johnson și-a dat demisia! Motivul, o petrecere grandioasă organizată în perioada pandemiei

Purtătoarea de cuvânt a lui Boris Johnson și-a dat demisia! Motivul, o petrecere grandioasă organizată în perioada pandemiei

Allegra Stratton a decis să își de-a demisia din cauza unui scandal făcut public în presă. Purtătorul de cuvânt a lui Boris Johnson apare într-un videoclip, care circulă în spațiul public, în care ea și alți oficiali se amuză în legătură cu o petrecere de Crăciun, organizată în plină pandemie.

Imaginile compromițătoare cu Allegra Stratto, purtătoare de cuvânt a premierului britanic în cadrul COP26 și consilier al lui Boris Johnson, au apărut miercuri pe postul ITV. Evenimentul a avut loc anul trecut, când ea ocupa funcția de secretar de presă al premierului britanic.

Petrecerea de Crăciun pe seama căreia se fac glume ar fi fost organizată anul trecut, în plină pandemie, de către personalul de la cabinetul lui Boris Johnson. În acea perioadă, restricțiile impuse de pandemia de COVID-19 erau extrem de dure, oamenii fiind îndemnați să lucreze de acasă, iar adunările, inclusiv petrecerile, erau interzise. În plus, în luna decembrie a anului trecut, vaccinurile anti-COVID nu erau accesibile populației.

Conform celor de la ITV, care au distribuit imaginile, filmarea a fost realizată pe 22 decembrie, în cadrul unei repetiții pentru o serie de briefing-uri zilnice de presă, pe care Stratton trebuia să le susțină. În cele din urmă, proiect care a fost în cele din urmă abandonat.

Petrecerea cu pricina, pe seama căreia erau făcute o serie de glume, a avut loc cu patru zile înainte.

Glumele făcute de oficiali pe baza petrecerii de Crăciun

Ed Oldfield, consilier al prim-ministrului, poate fi auzit întrebând: „Am văzut pe Twitter că a fost o petrecere de Crăciun în Downing Street (nr. 10, unde se află biroul premierului, n.r.), recunoașteți aceste relatări?”

„M-am dus acasă”, spune Stratton, râzând și cerându-le colegilor să aștepte, în timp ce pare să se gândească la un răspuns. Secretarul de stat de la acea vreme dă impresia că nu-și găsește cuvintele, în timp ce emite sunete precum „ăă, oh, hm” și își rotește ochii prin încăpere.

Ed Oldfield continuă, după o pauză lungă făcută de Stratton:

„Ar fi de acord premierul să îngăduie o petrecere de Crăciun?”

Stratton râde, privind în jos, înainte de a spune: „care este răspunsul?”

Cei prezenți îi sar în ajutor, în încercarea de a găsi un răspuns:

„N-a fost o petrecere, a fost (o reuniune) cu brânză și vin”, spune cineva.

„E ok răspunsul?” întreabă Stratton, la care persoana care a făcut sugestia spune că a fost o glumă.

Ea conchide că „a fost o întâlnire de afaceri” și își avertizează colegii că repetiția este înregistrată, menționând printre râsete că „această petrecere fictivă a fost o întâlnire de afaceri și nu s-a respectat distanțarea socială”.

Declarația oficială prin care Allegra Stratton își depune demisia

Premierul britanic Boris Johnson a fost extrem de furios atunci când a văzut imaginile și a cerut o o investigație menită să stabilească dacă regulile au fost încălcate de către membrii staff-ului său. Rezultatul a apărut la puțin timp, purtătoarea sa de cuvânt dându-și demisia.

„Poporul britanic a făcut sacrificii imense în lupta împotriva COVID-19 și mi-e teamă că remarcile făcute de mine îi pot distrage pe oameni de la această luptă.

Comentariile mele au lăsat impresia că minimalizează regulile pe care oamenii făceau totul pentru a le respecta.

Aceasta nu a fost niciodată intenția mea. Voi regreta aceste remarci pentru tot restul zilelor și vă prezint scuzele mele profunde pentru ele.

Celor care ați pierdut ființe dragi, ați îndurat singurătatea insuportabilă și v-ați luptat pentru afacerile voastre vă transmit regretele mele iar în această după-amiază îmi ofer demisia primului ministru”, a declarat miercuri seara Allegra Stratton.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.