Discuția crucială dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. „Cred că s-a gândit: Ce idiot!”. Ce s-a întâmplat la ședința video UPDATE

Discuția crucială dintre Joe Biden și Vladimir Putin s-a încheiat. „Cred că s-a gândit: Ce idiot!”. Ce s-a întâmplat la ședința video UPDATEJoe Biden. Sursa foto: Arhiva EVZ

Convorbirea video dintre președintele SUA, Joe Biden, și omologul rus, Vladimir Putin, s-a încheiat. Tensiunile cu privire la situația de la frontiera Ucrainei, unde se află staționați până la 175.000 de soldați ruși, par, însă, să ia amploare. Finlanda se pregătește să își înlocuiască avioanele de război, esențiale pentru apărarea frontierei sale cu Rusia.

UPDATE 7: Finlanda este pregătită să adauge avioane de luptă F-35 la flota militară, pentru a înlocui avioanele de război care sunt esențiale pentru apărarea frontierei sale cu Rusia.

UPDATE 6: Președintele Biden l-a avertizat pe președintele Rusiei, Vladimir Putin, cu privire la „măsuri economice puternice și de altă natură” din partea SUA și a aliaților europeni dacă tensiunile militare cu Ucraina vor escalada.

Sancțiuni economice împotriva Rusiei: Sunt vizate cele mai mari instituții bancare

„Președintele Biden a exprimat îngrijorarea profundă a Statelor Unite și a aliaților noștri europeni cu privire la escaladarea forțelor Rusiei în jurul Ucrainei și a precizat că SUA și aliații noștri vor răspunde cu măsuri economice puternice și alte măsuri în cazul unei escaladări militare”, potrivit comunicatului Casei Albe.

Sancțiunile, despre care o sursă a declarat că ar putea viza cele mai mari bănci rusești și capacitatea Moscovei de a converti rublele în dolari și în alte valute, sunt concepute pentru a-l descuraja pe Putin în demersurile sale de la frontiera cu Ucraina, relatează Reuters.

„Președintele Biden și-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei și a făcut apel la de-escaladare și la o revenire la diplomație”, se mai arată în poziția Casei Albe.

Joe Biden ia legătura cu Macron, Markel, Draghi și Johnson

UPDATE 5: Casa Albă a anunțat că președintele Joe Biden urmează să discute telefonic cu președintele Franței, Emmanuel Macron, cu cancelarul german Angela Merkel şi cu premierii Mario Draghi (Italia) şi Boris Johnson (Marea Britanie).

Executivul american a reamintit că Joe Biden a convenit să rămână „în strâns contact” cu oficialii, pe fondul tensiunilor de la granița cu Ucraina.

Casa Albă a mai precizat că Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al instituției americane, va urma să susțină o conferință de presă (la ora 21.00, ora României), în care va informa cum au decurs discuțiile dintre președintele SUA, Joe Biden, și omologul rus, Vladimir Putin.

Convorbirea Biden-Putin s-a încheiat

UPDATE 4: Discuția virtuală dintre Joe Biden și Vladimir Putin pe tema Ucrainei s-au încheiat marți, după două ore și cinci minute, a anunțat agenția rusă de presă RIA.

Cei doi lideri au încercat să detensioneze tensiunile pe fondul temerilor occidentale că Moscova este pregătită să își invadeze vecinul din sud, lucru pe care Rusia îl neagă.

„Putin cred că s-a gândit: Ce idiot!”

UPDATE 3: Joe Biden i-a făcut cu mâna președintelui rus Vladimir Putin, în mod bizar, atunci când s-au conectat video, după ce liderul american a uitat să își deschidă microfonul.

sursă: Twitter

„Putin cred că s-a gândit: Ce idiot!”, a comentat unul dintre internauți pe platforma de socializare Twitter. „Este jenant...”, a adăugat altul. „Și ce dacă? I se poate întâmpla oricui”, i-a luat apărarea președintelui american un alt utilizator.

UPDATE 2: Autoritățile ruse au publicat un scurt videoclip cu începutul ședinței video a celor doi președinți. Convorbirea dintre Joe Biden și Vladimir Putin ar putea dura chiar și trei ore, spun comentatori politici internaționali. Șeful statului rus pare a fi fericit.

„Bună, domnule președinte, bine ați venit”, au fost primele cuvinte ale președintelui Rusiei.

„Bună ziua. Mă bucur să vă revăd. Data trecută nu ne-am văzut la G20. Sper (n.r. să ne vedem) data viitoare”, a replicat președintele SUA, Joe Biden.

UPDATE 1: Președintele Joe Biden și președintele rus Vladimir Putin se află angajați, în acest moment, într-o convorbire video securizată, extrem de importantă pentru cei doi lideri. Discuțiile au început la ora 18.00 (ora Rusiei).

În ultimele câteva luni, Rusia a ridicat linii de aprovizionare, inclusiv unități medicale și combustibil, care ar putea susține un conflict prelungit în cazul în care Moscova ar alege să invadeze, au declarat două surse familiare cu cele mai recente evaluări ale serviciilor de informații.

Știre inițială: Președintele SUA, Joe Biden, și-a exprimat un optimism moderat după întâlnirea din luna iunie a acestui an, pe care a avut-o cu președintele rus Vladimir Putin. Liderul de la Casa Albă a dat de înțeles că următoarele trei până la șase luni vor arăta dacă discuția lor sinceră față în față de la Geneva a dus la progrese.

Discuție extrem de importantă între Joe Biden și Vladimir Putin

„Lucrurile pe care am convenit să ne așezăm și să încercăm să le rezolvăm, au funcționat? Suntem - suntem - mai aproape de discuții și progrese majore în materie de stabilitate strategică?”, a declarat Biden la acea vreme.

Aproape șase luni mai târziu, în timp ce Biden și Putin se pregătesc să vorbească din nou prin videoconferință, marți, atacurile cibernetice din interiorul Rusiei par să fi încetinit, dar tensiunile cresc din cauza acumulării continue de trupe rusești de-a lungul graniței cu Ucraina.

Biden, care a vorbit ultima dată cu Putin în iulie, îl va îndemna pe liderul rus să dezamorseze conflictul, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației, care a informat luni reporterii, vorbind sub protecția anonimatului deoarece nu a fost autorizat să vorbească public, conform warisboring.com.

„El va clarifica faptul că vor exista costuri foarte reale în cazul în care Rusia va alege să meargă mai departe, dar va clarifica și faptul că există o cale eficientă de a merge mai departe în ceea ce privește diplomația”, a declarat oficialul. „Ei au intensificat dezinformarea într-un efort de a prezenta Ucraina ca fiind agresorul și de a folosi acest lucru într-un efort de a justifica ceea ce a fost un atac militar planificat în prealabil.”

Ce jocuri face liderul de la Kremlin

Oficialul a confirmat că serviciile de informații americane consideră mobilizarea forțelor rusești ca fiind în concordanță cu planificarea unei escaladări militare, dar că „nu știm dacă președintele Putin a luat o decizie” în privința urmării.

În acest caz, consolidarea militară a lui Putin ar putea fi în mare parte pentru a atrage atenția Occidentului. Kremlinul a declarat vineri că Putin va căuta să obțină garanții din partea lui Biden, că Ucrainei nu i se va permite să adere la NATO, pactul transatlantic de apărare în cadrul căruia un atac asupra oricărei națiuni membre este considerat un atac împotriva tuturor.

Este puțin probabil ca Biden, care a încercat să reafirme angajamentul SUA față de NATO după ce președintele Trump a numit alianța „învechită” și a amenințat la un moment dat că se va retrage, să îi ofere lui Putin aceste garanții.

Liderul de la Casa Albă va juca în continuare cartea diplomației

În iunie, el a declarat că i-a transmis lui Putin „angajamentul de nezdruncinat al Washingtonului față de suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. El a subliniat apoi acest aspect prin primirea președintelui țării, Volodymyr Zelensky, la Casa Albă în august.

Biden a vorbit luni cu aliații cheie ai NATO pentru a-și coordona mesajul lansat către Putin, potrivit oficialului de rang înalt al administrației. Mai presus de toate, Bremmer a declarat că el crede că președintele „vrea ca diplomația să continue și nu vrea să fie întreruptă sau să le dea rușilor vreun motiv să creadă că singura lor cale de a-și schimba situația este modificarea faptelor de pe teren”.