Filtrele vor fi amplasate în parcul din apropierea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, de pe bulevardul Corneliu Coposu, informează un comunicat de presă.

“Vom instala în această săptămână 6 filtre speciale care curăţa aerul prin absorbţia unor particule nocive generate de traficul auto. Aceste dispozitive vor fi instalate pe bulevardul Corneliu Coposu, una dintre cele mai tranzitate artere din oraş, creând astfel o perdea de protecţie pentru parcul dintre str. Gimnasticii şi bulevardul Coposu. Dacă proiectul va genera rezultate pozitive, intenţionăm să extindem această soluţie şi în alte zone”, a declarat primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor.

Astrid Fodor, realeasă în funcţia de primar al municipiului Sibiu la alegerile locale din partea FDGR şi invalidată de Judecătorie pe 16 octombrie,  a anunţat că va face apel la decizia instanţei şi este încrezătoare că judecătorii de la Tribunal îi vor valida mandatul.

Ionizarea curăță perfect

Potrivit sursei citate, filtrele achiziţionate au formă cilindrică şi vor fi montate în jurul stâlpilor de iluminat public, fiind conectate la reţeaua de electricitate. Acestea vor atrage şi vor reţine prin ionizare particule nocive fine, aflate în suspensie în aer, care dăunează sănătăţii. Filtrele sunt uşor de întreţinut şi sunt confecţionate din materiale rezistente, ceea ce le face durabile.

Pentru a măsura eficienţa acestor filtre, împreună cu acestea au fost achiziţionate şi două staţii de măsurare a calităţii aerului din punctul de vedere al tipului de particule pe care dispozitivele le curăţă.

Ideea unui cetățean

În cadrul programului de bugetare participativă 2019, potrivit presei locale, un sibian a propus un proiect care prevedea instalarea unor filtre de aer în zonele intens circulate ale orașului pentru a curăța aerul. Primăria Sibiu implementează acest proiect și urmează să instaleze, într-un proiect pilot, 6 astfel de dispozitive pe bulevardul Corneliu Coposu.

Direcția Tehnică a căutat cea mai bună soluție ce poate fi adaptată și poate funcționa în Sibiu. Biofiltrele propuse nu se potriveau însă din punct de vedere al climei, dar s-a identificat un dispozitiv similar, mai precizează Turnulsfatului.ro.