Provocări bugetare în Europa: Perspectivele unui an dificil. Ce anunță specialiștii

Provocări bugetare în Europa: Perspectivele unui an dificil. Ce anunță specialiștii Uniunea Europeana / Sursă foto: Unsplash

Se anunță un an dificil din punct de vedere bugetar în Europa. Conform S&P Global Ratings, anul în care guvernele europene ar trebui să se concentreze pe ajustarea fiscală este 2024, deoarece parcursul către reducerea datoriilor devine tot mai dificil.

Potrivit S&P Global Ratings, 2024 este anul în care guvernele din Europa ar trebui să se axeze pe ajustarea bugetară, deoarece direcția spre reducerea datoriilor devine din ce în ce mai dificilă, conform Money Review.

Provocări bugetare în Europa

Prognozele S&P Global Ratings indică faptul că progresul în reducerea datoriilor va fi inegal în întreaga zonă euro. Grecia, Cipru și Portugalia se situează în fruntea acestui efort, cu o reducere semnificativă a datoriilor și se preconizează că aceste trei țări vor continua pe această traiectorie ascendentă. În schimb, Italia și Spania adoptă o abordare mai puțin ambițioasă în ceea ce privește reducerea datoriilor, iar Franța și Belgia sunt susceptibile să înregistreze stagnare, dacă nu vor lua măsuri suplimentare de ajustare bugetară. Germania și Austria, conform estimărilor S&P, vor înregistra doar o scădere ușoară a datoriilor.

Provocări bugetare în Europa: Perspectivele unui an dificil. Sursă foto: Unsplash

Un punct de cotitură pentru finanțele publice din Europa

Specialiții S&P prognozează că anul 2024 va fi un punct de cotitură pentru finanțele publice din zona euro. Deși revenirea la un mediu macroeconomic mai normal după condițiile extraordinare din timpul pandemiei și crizei energetice va aduce o scădere a inflației, preocupările legate de nivelurile ridicate ale datoriilor publice, împreună cu politica monetară strânsă a Băncii Centrale Europene, vor determina guvernele să se concentreze asupra ajustării bugetare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Priorități în agenda UE

Cadrul bugetar ocupă un loc de frunte în agendele UE, cu reintroducerea normelor suspendate în 2020. Chiar dacă noile reguli bugetare presupun o anumită flexibilitate pentru țările din Europa, reintroducerea lor implică că țările cu datorii medii sau mari se vor afla sub atenție și vor fi presate să își reducă împrumuturile, conform S&P.

Europa întâmpină provocări în reducerea datoriilor

Chiar și în contextul unei creșteri economice reduse, costurile mai mari ale dobânzilor afectează bugetele guvernamentale, iar ritmul scăzut al creșterii economice subminează veniturile. Pe termen lung, îmbătrânirea populației din Europa adaugă presiune asupra cheltuielilor, într-o perioadă în care guvernele sunt presate să își mărească atât cheltuielile pentru apărare, cât și investițiile în energie și tranziția digitală.