Jandarmii au intervenit în Vama Siret, blocată de fermieri

Jandarmii au intervenit în Vama Siret, blocată de fermieri Protest transportatori. Sursa foto: Facebook

Mai multe mașini ale Jandarmeriei au intervenit în Vama Siret, vineri seară, pentru deblocarea circulației. Aici, de mai bine de câteva zile, fermierii au început să protesteze, iar acum sute de camioane așteaptă la graniță.

Update: 20 de mașini ale Jandarmeriei au intervenit pentru a debloca Vama Siret, acolo unde șoferii ucraineni sunt blocați de fermierii români, de câteva zile.

Fermierii români s-au adunat cu sute de camioane, TIR-uri și tractoare, în vamă, și au blocat accesul șoferilor ucraineni care voiau să se întoarcă acasă. Una din nemulțumirile fermierilor era aceea că APIA Suceava a întârziat plata subvențiilor, aspect care s-a dovedit parțial adevărat.

Update: Nicușor Dan a subliniat că acuzațiile care i se aduc sunt de natură politică, deoarece se presupune că a acceptat protestul din Piața Constituției din cauza unor legături cu Diana Șoșoacă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Asta e pur politicianism, faptul că eu m-aș fi asociat în vreun fel cu Diana Șoșoacă. Noi am primit o cerere, care a îndeplinit condițiile legale și pe care am acceptat-o”, a spus primarul într-o intervenție la digi24.

Primarul general al Capitalei a mai subliniat că orașul nu va fi blocat, iar intrarea protestatarilor și a utilajelor în București se va face după o serie de reguli stricte.

În replică, prefectul Capitalei, Rareș Hopincă a ținut să spună că: „Nu-l acuz pe primarul general de politicianism. Ce fac în schimb este să cer să se facă distincția între un protest politic, cum e cel organizat în București, și unul convențional.

Nu, primarul nu e politicianist. Primarul a autorizat un meeting al doamnei Șoșoacă, atât”.

Cu toate acestea, protestul de amploare al fermierilor și transportatorilor programat să aibă loc în București în zilele următoare nu reprezintă poziția fermierilor și transportatorilor. Aceasta este declarația prefectului Capitalei, care a afirmat că este vorba despre un protest condus de senatoarea Diana Șoșoacă. Avocatul acesteia, Alexandru Duțu, a fost cel care a întocmit cererea de protest aprobată joi.

Protestul fermierilor și transportatorilor, revendicat de senatoarea Diana Șoșoacă

„Având în vedere contextul social care nu este totuși unul dintre cele mai calme, cred că este corect să dăm informațiile corecte către opinia publică.

Prin urmare, protestul avizat de primarul general nu este protestul fermierilor sau al agricultorilor, ci este protestul doamnei senator Diana Șoșoacă, iar cei care s-au ocupat de depunerea actelor, de susținerea cauzei în comisie, sunt avocații doamnei Diana Șoșoacă.

Dânșii au solicitat să organizeze un protest, „în legătură cu transportatorii, fermierii și agricultorii”. Nu știm ce înseamnă acest „în legătură cu...”, dar cert este că nu înseamnă că transportatorii sau fermierii, cei aflați în stradă, au depus această cerere de protest”, a declarat Rareș Hopincă, prefectul Capitalei.

Am aprobat un protest care nu va afecta traficul din București.  Acesta va avea loc duminică, luni și marți în parcarea din Piața Constituției și a fost aprobat pentru 5000 de persoane, 100 de tractoare și 100 de capete tractor de tir”, a transmis joi Nicușor Dan pe Facebook.

Protestul fermierilor

Proteste fermieri și transportatori. Sursa foto: Arhiva EvZ

Diana Șoșoacă și George Simion au încercat să câștige capital politic

USR și AUR s-au alăturat rapid acestei ample manifestări, argumentând despre nemulțumirea generală a populației române care ar trebui exprimată în stradă.

De la debutul protestelor în București și în întreaga țară, Diana Șoșoacă și George Simion au încercat să câștige capital politic. Însă fiecare încercare a celor doi de a se asocia cu cei ce-și exprimau nemulțumirile s-a soldat cu un eșec. Ei au fost în cele din urmă huiduiți și îndepărtați din mulțime.

Cu scopul de a se asigura că nu pierd această oportunitate, politicienii extremiști organizează propriul lor protest „în sprijinul transportatorilor, fermierilor și agricultorilor”, așa cum au specificat în cererea trimisă Primăriei Municipiului București (PMB).

Șoșoacă răspunde acuzațiilor. S.O.S. România, invidiat de celelalte partide

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Liderul USR s-a implicat și el în protest

Chiar și USR nu a stat deoparte de manifestațiile de stradă. Liderul partidului a considerat că protestele ar trebui să primească aprobarea Primăriei Capitalei, indiferent de detalii tehnice, așa cum le-a denumit Cătălin Drulă.

„Un protest nu e o farmacie, să controlezi cine vine acolo, cine nu vine. Şi mai ales când este o asemenea nemulţumire – noi o vedem şi în cercetările sociologice. Patru din cinci români cred că ţara merge într-o direcţie greşită.  

Protestul e eterogen, în natură. Dar oamenii nu se duc de bună-voie sau pentru că nu aveau treabă acasă. Se duc dintr-o nemulţumire, dintr-o frustrare, dintr-o supărare care, după părerea noastră, este legitimă. (…) Eu, dacă aş fi primar, aş aproba acest protest”, a susţinut Cătălin Drulă.