Protest cu tractoare în fața Parlamentului. Fermierii cer politicienilor să-și respecte promisiunile. Recomandări de la Poliția Rutieră

Protest cu tractoare în fața Parlamentului. Fermierii cer politicienilor să-și respecte promisiunile. Recomandări de la Poliția Rutieră

Fermierii români vor protesta cu tractoarele în fața Parlamentului, într-o acțiune menită să atragă atenția decidenților politici asupra problemelor cu care se confruntă sectorul agroalimentar.

Fermierii vor protesta cu tractoarele la Palatul Parlamentului. Este o acțiune menită să atragă atenția decidenților politici cu privire la subfinanțarea cronică a sectorului agricol și a problemelor cu care se confruntă agricultura în general.

„Respectăm actuala majoritate parlamentară, îi vom cere doar, răspicat, să îi respecte pe fermierii români şi, deopotrivă, pe consumatorii români. Nu vom permite niciun moment, la protestele ce vor fi organizate, transmiterea de mesaje politice, indiferent că vor veni de la Putere sau din Opoziţie”, se mai spune într-un comunicat de presă.

Asociaţia Forţa Fermierilor organizează pentru miercuri, 26 mai 2021, un marş de protest al tractoarelor în jurul Palatului Parlamentului, după cum se arată în comunicatul de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Principala solicitare a fermierilor este de a pune agricultura naţională între priorităţile strategice ale acestui an şi este adresată tuturor parlamentarilor din actuala majoritate şi liderilor politici ai partidelor la putere. Tema acţiunii de protest va fi: «Guvernanţilor, cu ce v-au greşit fermierii? Subfinanţare cronică: Agricultura, lovită din toate părţile!»”, se arată în comunicatul de presă.

Protest cu tractoare în fața Parlamentului.

Protest cu tractoare în fața Parlamentului.

Protest agricultori

 

Revendicările fermierilor români

Membrii Asociaţiei Forţa Fermierilor îşi propun ca prin protestul organizat la Parlament să atragă atenția decidenților politici cu privire la „bătaia de joc” la care este supus sectorul agroalimentar. Fermierii reclamă înjumătățirea nivelului de subvenții acordate, comparativ cu 2020, întârzierea demarării noilor sesiuni de depunere a proiectelor europene, blocajul financiar din sectorul creşterii bovinelo și colapsul sectorului de creştere a porcinelor.

Aceștia mai reclamă problemele care au apărut în sectorul creșterii păsărilor și excluderea investițiilor în irigații precum și a construcției celor opt depozite regionale prin PNRR. De asemenea, fermierii atrag atenția asupra riscurilor de insolvență la care sunt supuși fermierii afectați de seceta din 2020 și solicită consultări reale pe tema implementării Politicii Agricole Comune 2021-2027.

Protestul este autorizat de Primăria Generală

Reprezentanţii Asociaţiei Forţa Fermierilor precizează că protestul de la Parlament este autorizat de către Primăria Municipiului Bucureşti.

„Acest protest este al tuturor fermierilor români, fie că sunt din sectorul vegetal, fie că sunt din zootehnie. Subfinanţarea cronică a agriculturii este o problemă la nivelul întregii ţări. Vorbim de securitatea alimentară a României şi de viitorul satului românesc. Toţi fermierii care doresc să vină la acest protest sunt bineveniţi, este important ca mediul asociativ din agricultură să vorbească pe o singură voce.

Am ales ca loc al protestului Palatul Parlamentului pentru că Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român, conform Constituţiei. Iar aceşti fermieri, cărora le-a ajuns cuţitul la os, sunt parte a poporului român şi hrănesc acest popor, iar semnalul lor de alarmă trebuie ascultat şi, mai departe, găsite soluţii pentru rezolvarea problemelor din agricultură”, a spus Vlad Macovei, preşedintele Asociaţiei Forţa Fermierilor.

Asociaţia Forţa Fermierilor a organizat, în 18 şi 22 februarie 2021, două acţiuni de pichetare a sediului Ministerului Agriculturii pentru a protesta public împotriva neincluderii în Legea Bugetului de Stat din acest an a despăgubirilor de secetă, în ciuda promisiunilor repetate ale ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

Recomandările polițiștilor rutieri

Brigada Rutieră a Capitalei a transmis o serie de recomandări pentru participanții la trafic, astfel încât protestul să afecteze cât mai puțin circulația în zonă. Astfel, între orele 11.30-12.00, afluirea utilajelor în parcarea Academiei Române din Calea 13 Septembrie. Între orele 12.00-12.30, va avea loc deplasarea cu utilajele agricole în jurul Palatului Parlamentului. Acestea vor urma traseul Calea 13 Septembrie (coborâre) – Bd. Libertăţii (stânga) – Bd. Naţiunile Unite (stânga) – Piaţa Arsenalului (stânga) – punct final parcarea Academiei Române.

Deplasarea se va face pe banda 1 de circulaţie cu respectarea tuturor normelor rutiere în vigoare, iar după terminarea turului din jurul Parlamentului defluirea cu utilajele menţionate mai sus se va face în mod individual.

„Brigada Rutieră solicită conducătorilor de autovehicule să circule cu prudenţă, să păstreze o distanţă suficientă pentru a putea frâna în condiţii de siguranţă, să nu oprească ori să staţioneze decât în locurile special amenajate şi să respecte semnalele şi indicaţiile poliţiştilor rutieri. Pietonilor le recomandăm să circule doar pe trotuare, traversarea străzii să o facă doar prin locurile special amenajate şi la culoarea verde a semaforului electric, după ce s-au asigurat temeinic, iar conducătorii de vehicule le-au înţeles intenţia de a traversa”, au transmis poliţiştii.