Funcționari publici, polițiști, salariați din portul Constanța au scandat timp de peste o oră Hoții, hoții!, Demisia! și Jos Guvernul! Cu toții cer  guvernanților renunțarea la proiectul privind transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. România ar ajunge singura țară din Europa care vrea acest transfer. Măsurile de protecție socială vor dispărea, concediile medicale vor fi plătite de angajat, pe umerii acestora se va pune o presiune nejustificată, au spus protestatarii. 

Liderul Cartel Alfa Constanța, Ion Caraignat, i-a explicat prefectului Ioan Albu că angajații din  din sistemul bugetar care intră pe lege cu o creștere de 25% de la 1 ianuarie 2918, nu vor avea, de fapt, decât o creștere de 4,25%. „Mai mult, nu există nicio legislație, nici prin Constituție, ca  cei din mediul privat să poată fi constrânși să crească salariiler cu 22,75% pentru a acoperi noile taxe transferate”, a explicat Ion Caraignat.

Iar  Vasile Zelcă, preşedintele Biroului Teritorial Constanţa al Sindicatului Naţional al Poliţiştilor, a spus că  dacă transferul contribuțiilor sociale va fi aprobat, cei mai afectați din Poliție vor fi “mascații”. Trupele de la Serviciul de Intervenții și Acțiuni Speciale, nu vor beneficia de nicio creștere salarială. “Dimpotrivă, vor avea o scădere de 4,25% pentru că,  fiind încadrați pe o grupă de muncă specială, angajatorul plătește pentru ei o contribuție de 32%. Cerem guvernanților să renunțe la o asemenea propunere”, a spus Vasile Zelcă. 

Cei mai afectați vor fi, însă, salariații din administrația publică locală, fiind singurii care, după 1 ianuarie 2018, nu vor mai beneficia de nicio creștere salarială. “În cazul în care aceste taxe vor trece în sarcina angajatului, salariile din administrația publică locală vor scădea cu valoarea acestor contribuții. Deci noi “ne-am bucurat”, pentru șase luni de aceste salarii,  negociate, și de la 1 ianuarie ne vom confrunta din nou cu scăderea veniturilor salariale dacă aceste taxe trec la angajat”, a declarat liderul sindical, Georgeta Cristian. Prefectul a dat asigurări că va trimite revendicările, “mai departe, spre soluționare”.