Evenimentul Zilei > Sport > Prostest cu fumigene la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii acuză lipsa de transparență și decizii „aberante”
Prostest cu fumigene la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii acuză lipsa de transparență și decizii „aberante”

Prostest cu fumigene la Ministerul Tineretului și Sportului. Sindicaliștii acuză lipsa de transparență și decizii „aberante”

Un protest cu fumigene a avut loc în fața sediului Ministerului Tineretului și Sportului, acesta fiind organizat de câteva zeci de membri de sindicat.

Mai mulți profesori și antrenori, membri ai Sindicatului Național Sport și Tineret, au organizat un protest la Ministerul Tineretului și Sportului. Membrii de sindicat au ieșit în fața instituției acuzând o încercare de modificare a legislației în domeniu. Aceștia îl acuză pe Eduard Novak, ministrul MTS de faptul că vrea să schimbe legislația în vigoare în mod netransparent.

Protestatarii au aprins fumigene încercând, astfel, să atragă atenția autorităților.

Aceștia s-au declarat nemulțumiți de lipsa de transparență în ceea ce privește elaborarea legislației privind descentralizarea unităților sportive, de lipsa dialogului social. De asemenea, sindicaliștii au reclamat  incertitudinea locurilor de muncă și inechităţile salariale.

„SNST continuă astfel seria acțiunilor de protest, având în vedere faptul că în continuare pare imposibilă identificarea unor soluții pentru problemele din Sport și Tineret, probleme semnalate de organizația noastră dar care nu au fost considerate importante de conducerea MTS, care refuză dialogul social, ermetizeaza procesul decizional și isi ascunde incompetența în spatele ușilor inchise”, au anunțat sindicaliștii.

Revendicările sindicaliștilor

Sindicaliștii și-au prezentat principalele revendicări, prin intermediul unui comunicat transmis presei, în urma protestului. Potrivit acestora, Ministerul Tineretului și Sportului trebuie să se implice în rezolvarea mai multor obiective, după cum urmează:

  • repartizarea bugetului către structurile subordonate și către federații pe baza unor criterii clare și obiective;
  • alocare de buget pentru premierea sportivilor, antrenorilor și colectivelor tehnice;
  • măsuri și demersuri pentru eliminarea inechitățile salariale;
  • deblocarea posturilor vacante;
  • transparență privind descentralizarea;
  • siguranța locurilor de muncă – îmbunătățirea condițiilor de muncă;
  • dialog social real și corect.

Conducerea ministerului acuzată de lipsă de transparență

Potrivit comunicatului de presă, actuala conducere a MTS nu se consultă cu specialiștii din federațiile sportive sau din structurile subordinate. Astfel, ia măsuri „aberante”, care se stabilesc de un grup restrâns de persoane din minister. Or, acest lucru a generat un blocaj fără precedent în domeniu.

„Proiectul descentralizării unităților din subordinea MTS continuă într-un mod total netransparent ceea ce face ca totul să arate ca un proiect ascuns, să semene cu o adevărată lovitură imobiliară, fără a se ține cont de siguranța locurilor de muncă, singura prioritate fiind interesele patrimoniale.

Toate demersurile sindicale orientate în direcția corectării situațiilor cu care ne confruntăm sunt imposibile din cauza blocării dialogului social de către conducerea ministerului și nu putem avansa nici în ceea ce privește eliminarea inechităților salariale existente în domeniul cu cele mai mici venituri din sistemul bugetar romanesc”, se mai arată în comunicatul de presă.

Sindicaliștii din cadrul SNST susțin că vor continua cu protestele până la soluționarea revendicărilor.

sursa foto: SNST