Propunerile guvernanților nu închid gura medicilor

Propunerile guvernanților nu închid gura medicilor

Prima rundă de negocieri, desfășurată săptămâna trecută, între reprezentanți ai Ministerelor Sănătății și Muncii și cei ai medicilor, pe tema gărzilor, n-au calmat spiritele. Astăzi, medicii văd negru pe alb ce ar putea primi din ce-au solicitat

Mai bine de patru ore au discutat joi, la Ministerul Sănătății, părțile beligerante. Așa cum EVZ a relatat la momentul respectiv, medicii au ieșit nemulțuțimi de la discuțiile cu reprezentanții Ministerului Sănătății și cei ai Ministerului Muncii. „Nu vor să ne plătească orele muncite și sub nicio formă să ne dea sporurile de noapte”, ne explica dr. Florin Chirculescu, reprezentant al Federației „Solidaritatea Sanitară”.

Federația este cea care a lansat o petiție on line, semnată deja de peste 4.500 de medici din toată țara. Iar numărul semnatarilor crește de la o zi la alta.

Au cerut doar lucruri la care au deja dreptul

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicii din spitale cer, în primul rând, ca gărzile să fie de doar 24 de ore de muncă în continuu – nu 33 de ore, în medie, cum fac mii dintre ei -, și ca o astfel de gardă să fie urmată de 24 de ore de odihnă. De asemenea, ei vor și ca gărzile făcute în plus, față de cea inclusă în contractul de muncă, să fie plătite, la nivelul salariului din 2016 și cu adăugarea sporului de noapte.

„În discuție nu sunt doar drepturile salariale, ci este ceva mai profund: respectul pe care-l merită medicul de la societate”, subliniază reprezentanții Federației. „Nu încetăm protestul până când nu vedem negru pe alb că acceptă doleanțele noastre, care sunt deja în legile acestei țări”, a explicat dr. Florin Chirculescu.

Ce au obținut la negocieri

Miniștrii Sănătății și cel Muncii, respectiv Vlad Voiculescu și Dragos Pîslaru, au primis, în scris, că vor acorda medicilor următoarele :

◆ gărzile suplimentare nu vor mai fi obligatorii.

◆ de astăzi, gărzile suplimentare vor fi recunoscute ca vechimea în muncă și specializare.

◆ gărzile suplimentare vor fi plătite cu sporuri între 25- 75% pentru o gardă în timpul săptămânii, respectiv între 50-100% în weekend.

„Partea proastă e că aceste sporuri nu vor fi calculate la salariile din 2016, ci la cele din 2009. Aceste procente vor însemna, în fapt, bani foarte puțini. La discuție trebuiau să participe și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, pentru că riscăm ca aceștia să refuze, ulterior, spunând că nu au bani”, ne atrag atenția reprezentanții medicilor.

România, codașă la cheltuieli pentru sănătatea pacienților ei

O analiză comparativă realizată de Federația „Solidaritatea Sanitară”, arată că la capitolul bani cheltuiți pentru sănătatea oamenilor în țările Europei, România e „campioana” de la coadă. Vă dăm câteva exemple. Capitolul „Cheltuieli pentru sănătate per locuitor în 2013”, exprimate în euro: locul 1 este deținut de Liechtenstein, stat care cheltuie per pacient, anual, în medie 7.762 de euro. Românii sunt pe ultimul loc: sănătatea la noi costă 372 de euro per pacient. Până și bulgarii au mai mult, ei cheltuind 454 de euro per pacient. Defalcând cheltuielile în funcție de tipul de unitate unde sunt prestate serviciile medicale, vă spunem că internarea și tratatementul unui pacient român în spital, a costat, în medie, în 2013, doar 145 de euro, cel mai puțin din întreaga Europă, unde Norvegia e lider, cu 2.731 de euro cheltuiți, în medie, pentru spitalizarea unui pacient.