Evenimentul Zilei > EVZ Special > Revoltător! Bătaie de joc la adresa bolnavilor. În spital, mai rău ca la închisoare
Revoltător! Bătaie de joc la adresa bolnavilor. În spital, mai rău ca la închisoare

Revoltător! Bătaie de joc la adresa bolnavilor. În spital, mai rău ca la închisoare

Bătaie de joc la adresa bolnavilor. În spital, mai rău ca la închisoare. Promisiune încălcată de Voiculescu

Au început să iasă la suprafață promisiunile deșarte ale fostului ministru al Sănătății. Voiculescu a anunțat în perioada în care era încă la conducerea Ministerului Sănătății că alocația pentru hrană a bolnavilor va fi mărită de la 10 lei la 16.

Însă din pacate acestea au fost doar vorbe aruncate pentru a mulțumi urechile oamenilor. În realitate alocațiile au fost mărite cu doar un leu, ajungând la 11 lei, în niciun caz 16 cum anunțase în trecut.

În hotărârea de Guvern publicată acum trei zile, este precizat faptul că pentru masa bolnavilor se vor aloca 11 lei.

În cazul în care pacienții vor dori să primească o masă mai bogată, spitalele sunt cele care vor trebui să suporte costurile din prorpiile bugete.

„Modificare nesemnificativă”

Medicul Beatrice Mahler a comentat decizia Executivului și mai ales situația din spitale.

„Este o modificare nesemnificativă dacă ne gândim la ce înseamnă meniul de 11 lei. Partea aparent bună este că nu există un plafon superior al acestei alocații, însă modul în care sunt prezentate datele ridică și crește practic discrepanța dintre spitalele care sunt în subordinea Ministerului Sănătății și cele care sunt în subordinea administrațiilor locale.

Este prevăzută sursa de finanțare posibilă pentru spitalele din subordinea autorităților locale, primăriile pot să aducă bani suplimentari la bugetele spitalelor pentru a acoperi această normă de hrană suplimentară, iar spitalele din subordinea MS nu au această posibilitate.

Dacă mă refer strict la Institutul Marius Nasta, un spital care tratează pacientul cu tuberculoză și pacientul COVID, fonduri propriii sunt extrem de greu de realizat pentru a asigura suplimentarea mesei. Există și a treia posibilitate, prevăzută, ca pacientul să-și plătească suplimentar o porție de mâncare sau supliment la meniul zilnic pe care îl asigurăm în spitale”, a explicat Beatrice Mahler, la Antena 3.

„Atunci când vorbim de un pacient bolnav și un pacient care are nevoie nu doar de tratament medical, ci și de o nutriție adecvată, este extrem de important ceea ce mănâncă, orele la care mănâncă, pentru că hrana și vitaminele trebuie să facă parte din meniul zilnic.

În acest moment, cel puțin la categoria fructe și desert, nu putem asigura”, a mai adăugat medicul.