Proiectul de buget întârzie. Ce așteptări are premierul Cîțu

Proiectul de buget întârzie. Ce așteptări are premierul Cîțu

Proiectul de buget pentru anul 2021 mai întârzie din cauză că miniștrii nu au prezentat soluțiile pentru reformarea companiilor publice.

Proiectul de buget întârzie și nu va fi adoptat în următoarea ședință de guvern. Premierul Florin Cîțu a declarat că mai așteaptă propuneri pentru reformarea companiilor de stat. El a precizat că fără aceste planuri de reformă, companiile vor primi mai puțini bani. Drept urmare, a precizat Florin Cîțu, bugetul va mai întârzia. El a precizat că bugetul ar putea fi adoptat zilele următoare sau la începutul săptămânii viitoare.

„Bugetul pentru 2021 întârzie puţin. Am cerut un lucru foarte important şi nu dau înapoi de la acest lucru. Subvenţiile sau cheltuielile care se duc către anumite sectoare din sectorul public, anul acesta, trebuie să fie legate de reforme. Am spus foarte clar, nu se duce niciun ban către niciun sector dacă nu văd aceste reforme”, a precizat premierul.

Proiectul de buget întârzie câteva zile

El a atras atenția că, în situația în care nu vor fi propuse reforme, atunci vor fi forțate prin buget, Drept urmare, vor fi alocări mai mici pentru aceste companii.

„Dacă nu facem acest lucru, vom continua să aruncăm bani buni în companii de stat care doar fac pierderi. Astfel, vor câştiga doar şmecherii. Acest lucru se opreşte, nu se va mai întâmpla în perioada următoare. Banii se vor duce doar în companii care vor arăta programe de reformă şi vor arăta că vor veni pe profit. Dacă nu va exista aşa ceva, acele companii nu vor mai exista, să fie foarte clar”, a afirmat Cîţu.

Banii vor fi alocați în funcție de eficiență

Florin Cîțu a reiterat că este momentul ca în sectorul public oamenii să-şi facă treaba. El a precizat că banii vor fi alocați în funcție de respectarea unor criterii de eficiență și performanță. El a dat ca exemplu situația din Sănătate unde au fost alocați 65 de miliarde de lei, anul trecut.

„Sunt foarte mulţi bani care se duc, de exemplu, în sectorul Sănătate - 65 de miliarde, aproape, anul trecut. Trebuie să vedem cum au fost cheltuiţi şi dacă au fost cheltuiţi eficient, dar nu e vorba numai despre Sănătate. În toate sectoarele din sectorul public se duc foarte mulţi bani, numai pe cheltuielile de personal sunt aproape 110 miliarde, anul trecut”, a mai spus Florin Cîţu.

El a spus că miniştrii trebuie să vină cu un plan de reducere de cheltuieli pentru bugetul pe acest an.

 

Ne puteți urmări și pe Google News