Proiectul Băneasa, un punct de sprijin pentru economie. Contribuțiile au însumat 1,4 miliarde de euro
- Cristian Raducanu
- 15 iulie 2024, 13:04
București. Fondat în urmă cu aproape două decenii, Proiectul Băneasa contribuie și în prezent la dezvoltarea Capitalei. Din punct de vedere financiar, entităție cuprinse în program au adus bugetului de stat 1,4 miliarde de euro, potrivit unui studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers.
Proiectul Băneasa, o gură de aer pentru eeconomia locală
Proiectul Băneasa a avut și are un aport semnificativ în dezvoltarea Bucureștiului. Fie că vorbim de atragerea investitorilor, dezvoltarea infrastructurii sau crearea locurilor de muncă. Potrivit studiului citat, în perioada 2005-2023, contribuția totală a societăților cuprinse în Proiectul Băneasa a fost de 1,4 miliarde de euro la bugetul de stat.
O sumă care ar pute fi utilizată pentru ridicare a peste 200 de unități școlare de dimensiuni medii. Mai mult decât atât, în ultimii patru ani Băneasa Developments a reprezentat prin donațiile pe care le-a făcut un important punct de sprijin pentru 20.000 de familii.
Un pilon de sprijin pentru 20.000 de familii vulnerabile
Băneasa Developments s-a implicat în dezvoltarea proiectului „Școala fără pauză”. Un program menit să combată accesul precar și egal la educație pentru elevii din mediile vulnerabile. „Contribuția noastră financiară subliniază impactul major pe care îl avem asupra economiei locale și naționale.
592 milioane de euro contribuție directă a entităților Băneasa. Doar anul trecut cu circa 50 milioane de euro”, a declarat Arthur Popa, CEO-ul companiei. Studiul efectuat de Pricewaterhouse Coopers a fost realizat pe baza a trei indicatori, analizați în intervalul 2005-2023 și anume: valoare adăugată brută, forță de muncă și taxe.
Proiectul Băneasa înseamnă 200.000 de noi locuri de muncă
Cu ajutorul factorilor menționați autorii cercetării au putut stabili aportul economic al companiilor din Proiectul Băneasa în bugetul de stat. Prin operațiunile întreprinse, printre care închirierea spațiilor comerciale, dezvoltarea și vânzarea proiectelor imobiliare, proiectul înseamnă pentru piața muncii din România un plus de aproximativ 200.000 de noi locuri de muncă.
Cifră care se traduce prin salarii cu o valoare totală de aproximativ 1,2 miliarde de euro. În privința bugetului local, entitățile juridice cuprinse în proiectul Băneasa au contribuit cu peste 1 miliard de euro, potrivit publicației Gândul.