Evenimentul Zilei > Justitie > Proiect: Noi reguli pentru amendarea şoferilor care încalcă legislaţia rutieră în străinătate
Proiect: Noi reguli pentru amendarea şoferilor care încalcă legislaţia rutieră în străinătate

Proiect: Noi reguli pentru amendarea şoferilor care încalcă legislaţia rutieră în străinătate

Legea ce permite identificarea si sanctionarea soferilor care incalca regulile de circulatie atunci cand circula cu masinile prin alte state ale Uniunii Europene va fi modificata, potrivit unui proiect de act normativ initiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Masura vine in conditiile in care, in primavara acestui an, europarlamentarii au schimbat cadrul legislativ aplicabil in UE.

Regulile schimbului de informatii – intre statele membre UE – referitoare la infractiunile rutiere au fost stabilite, la nivel european, in 2011, iar Romania le-a transpus in legislatie prin Legea nr. 5/2014.

Din cauza ca directiva europeana a fost adoptata pe un temei legal eronat, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a anulat-o. Astfel, europarlamentarii au fost nevoiti sa adopte un alt act normativ in baza caruia sa fie amendati soferii care incalca legislatia rutiera in alte state ale UE. Noua directiva este aplicabila din luna martie, iar autoritatile romane trebuiau sa o transpuna in legislatie pana la data de 6 mai, potrivit avocatnet.ro

 

Proiectul MAI

MAI a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare a Legii nr. 5/2014 abia in cursul lunii iulie. Acesta prevede, printre altele, ca schimbul de informatii privind soferii care incalca regulile de circulatie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda, Danemarca si Elvetia.

Potrivit Directivei UE 2015/413 (pdf), primele trei state mentionate trebuie sa se conformeze cel tarziu pana in primavara anului 2017, deoarece acestea au fost exceptate initial de la aplicarea regulilor. In ceea ce priveste Elvetia, reprezentantii MAI au precizat, in expunerea de motive a proiectului de lege, ca au in vedere o viitoare includere a acestui stat in sistemul schimbului de informatii.

 

Cele opt contravenții

In alta ordine de idei, proiectul de lege prevede ca autoritatile romane nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci cand nu primesc raspuns – dupa una sau mai multe incercari – si nici atunci cand datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioara, contactarea soferilor.

In prezent, legislatia autohtona in vigoare permite sanctionarea conducatorilor de vehicule, atunci cand circula in afara tarii, pentru opt contraventii, dupa cum urmeaza:

  • excesul de viteza;
  • nefolosirea centurii de siguranta;
  • nerespectarea semnificatiei culorii rosii a semaforului;
  • conducerea sub influenta alcoolului;
  • conducerea sub influenta stupefiantelor;
  • nefolosirea castii de protectie (in cazul motociclistilor);
  • folosirea unei benzi interzise;
  • folosirea ilegala a unui telefon mobil sau a altor dispozitive de comunicare in timpul conducerii (exceptand situatiile in care sunt utilizate dispozitivele de tip "hands free"/"maini libere").
  • Amenzile pe care le primesc soferii sunt cele aplicabile in statul in care acestia au savarsit contraventiile.

Proiectul de lege initiat de Ministerul de Interne NU se aplica momentan. Pentru a intra in vigoare, acesta trebuie sa fie aprobat de Guvern, adoptat de Parlament, promulgat de presedintele tarii si publicat in Monitorul Oficial.