Evenimentul ZileiSocialProgramarea la vaccinare pentru bolnavii cronici care nu sunt în baza CNAS

Programarea la vaccinare pentru bolnavii cronici care nu sunt în baza CNAS

Programarea la vaccinare pentru bolnavii cronici care nu sunt în baza CNAS
Preşedintele Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale a Medicilor de Familie, Gindrovel Dumitra, a explicat pentru pacienții cu boli cronice, care nu sunt în baza de date a CNAS, cum se pot înscrie pentru vaccinarea anti-Covid. 

Programarea la vaccinare pentru bolnavii cronici. Gindrovel Dumitra a explicat că aceștia pot apela la ajutorul oricărui medic, fie de familie, fie specialist.

„Ieri am avut mai multe situații cu pacienți cu boală cronică, care nu erau în sistem, iar singura posibilitate era ca un medic să poată să intre și să confirme că acea persoană are boala respectivă.

Din comunicatul STS înțeleg că aceste drepturi le are orice fel de medic, e normal să fie așa.

Sunt pacienți care nu sunt înscriși la medici de familie, dar s-au tratat la medic, în privat, pentru boala cronică, deci acel medic le poate confirma calitatea de pacient care se încadrează la etapa a doua de vaccinare.

Lucrurile au fost rezolvate și simplificate”, a spus Gindrovel Dumitra la Digi24.

Potrivit lui Gindrovel Dumitra, ritmul înscrierilor pentru vaccinare este „halucinant”.

„Mă bucur că se întâmplă asta, arată clar că în rândul populației există încredere în vaccin și așteptare destul de mare privind vaccinarea. Oamenii conștientizează că este nevoie să ieșim din pandemie”, a mai spus el.

Programarea la vaccinare pentru bolnavii cronici

STS a anunțat cum se pot înscrie pe platforma pentru vaccinare bolnavii cronici care nu se regăsesc în baza de date a CNAS.

Persoanele cu afecțiuni cronice au la dispoziție următoarele metode de programare:

1. Individual, direct în platformă
2. Prin intermediul unui aparținător – pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar
3. Prin intermediul direcțiilor de asistență socială.

Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a CNAS pentru validarea afecțiunii. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.

4. Prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice.

Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.

5. Telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.


Accesează: