Prognoza meteo. Fenomene extreme în România, în luna iunie. Vești proaste de la ANM

Prognoza meteo. Fenomene extreme în România, în luna iunie. Vești proaste de la ANM Ploaie. Sursa foto: commons.wikimedia.org

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a transmis că prognoza meteo din luna iunie se distinge printr-o alternanță între zilele însorite și calde și cele ploioase și reci, iar asta ne-ar putea aștepta și în perioada următoare.

Cea mai fierbinte zi din prima lună de vară a fost consemnată la Oravița, pe 29 iunie 1938, când mercurul termometrelor a atins 42 de grade. În contrast, temperatura minimă absolută a lunii iunie, de -12 grade, a fost înregistrată la stația meteorologică Vf. Omu, pe 5 și 6 iunie 1939.

Prognoza meteo din iunie. O lună plină de instabilități atmosferice

Conform meteorologilor, în perioadele calde, temperaturile după-amiezii depășesc frecvent 30 de grade Celesius. În perioadele ploioase, aversele de ploaie pot aduce, în doar câteva ore, cantități de precipitații ce depășesc mediile lunare.

Această instabilitate specifică lunii iunie se datorează activității intense a dorsalei Anticiclonului Azoric, care aduce aer umed oceanic.

Ne puteți urmări și pe Google News

La contactul dintre această masă de aer umed și aerul tropical prezent în zona noastră, se pot produce precipitații extrem de abundente.

Conform datelor înregistrate între 1961 și 2023 la stațiile meteorologice ale ANM, temperatura medie lunară multianuală (1961-2023) depășește 20 de grade Celsius în Câmpia Română, vestul Banatului, sudul și estul Podișului Moldovei, precum și în zonele joase din Dobrogea.

În regiunile Câmpiei de Vest, Culoarului Mureșului, Podișului Moldovei și în zonele deluroase din Oltenia, Dobrogea și Muntenia, valorile medii ale temperaturilor se situează între 18 și 20 de grade Celsius.

Apocalipsa

Furtuna. Sursa foto: Arhiva Evz

Pe restul teritoriului, cu excepția regiunilor montane, temperaturile medii lunare variază între 16 și 18 grade Celsius.

Recordurile de temperatură pentru București

Referitor la București, cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în luna iunie, după cum arată prognoza meteo, a fost de 40,3 grade Celsius, consemnată la stația meteorologică București-Filaret pe 20 iunie 1918.

În contrast, temperatura minimă absolută înregistrată vreodată în luna iunie la București este de 4,2 grade Celsius, consemnată la stația meteorologică București-Filaret pe 3 iunie 1918.

În ceea ce privește precipitațiile, luna iunie se evidențiază ca fiind cea mai generoasă în precipitații dintre toate lunile anului.

Datele înregistrate între 1961 și 2023 la stațiile meteorologice din rețeaua ANM arată că precipitațiile medii multianuale (1961-2023) din luna iunie sunt sub 50 mm doar în jumătatea estică a Dobrogei.

Prognoza meteo,

Prognoza meteo. Sursa foto: Arhiva EVZ

Valori cuprinse între 50 și 75 mm sunt înregistrate în zonele joase din Banat, Crișana, Oltenia și Muntenia, precum și în sudul Moldovei, iar local în Transilvania.

În ceea ce privește precipitațiile medii multianuale, acestea se încadrează în intervalul 75-100 mm în zonele de deal și podiș din Moldova, Muntenia, Oltenia, Transilvania, Banat și Crișana.

Prognoza meteo. Cea mai mare cantitate de precipitații înregistrată

La stațiile meteorologice din România, cea mai mare cantitate de precipitații din luna iunie a fost înregistrată la Bâlea-Lac, atingând 588,4 mm, în anul 2011.

În București, cantitatea maximă înregistrată a fost de 297,9 mm, consemnată la stația meteorologică București-Filaret în anul 1897, potrivit știripesurse.ro.