Profesorul de Sănătate Publică Răzvan Cherecheș este de părere că măsurile de relaxare adoptate de către guvernanți, zilele trecute, au caracter temporar întrucât România se va confrunta cu valul patru de pandemie. Măsurile de prevenire a răspândirii coronavirusului vor fi adoptate, din nou, odată cu venirea toamnei.

Vremea caldă a dus la scăderea infecțiilor Covid-19

Potrivit profesorului clujean, vremea caldă a influentat foarte mult scăderea cazurilor de infectare cu coronavirus. Creșterea temperaturilor a dus la scăderea ratei de incidență, susține Răzvan Cherecheș.

„Principalul factor care a dus la scăderea ratei de incidență a fost vremea caldă, faptul că suntem mai mult timp afară, stăm mai mult timp cu geamul deschis, ventilația este mai bună în acest moment. Riscul de transmitere este mult mai redus”, s-a exprimat profesorul în cadrul unei emisiuni ProTV.

Dar la toamnă, datorită sezonalității virusului respiratoriu, nu doar a SARS-COV-2, a tuturor virusurilor respiratorii, cel mai probabil, odată cu începerea valului 4, există posibilitate mare de impunere noi de restricții, mai ales în județele cu procent mic de persoane vaccinate”, a declarat Răzvan Cherecheș pentru Pro TV.

Urmează valul patru al pandemiei

România se va confrunta și cu valul patru al pandemiei, potrivit profesorului de Sănătate Publică. Acesta, însă, nu va fi la fel de agresiv precum valul trei. Diferența o vor reprezenta persoanele vaccinate, care, în cadrul valului trei, nu erau imunizate împotriva coronavirusului.

„Va avea o intensitate mai redusă decât valul 3, pentru că procentul de persoane vaccinate în toată țara va face diferența. Cu toate acestea, este posibil ca în unele județe, județele în care oamenii nu se vaccinează într-un ritm corespunzător, să trebuiască impuse restricții, din nou, pentru că, în felul acesta se va putea controla numărul persoanelor internate pe secția de terapie intensivă, pe care le vom vedea la începutul toamnei, când vor începe ploile de toamnă și vremea mai rece”, a transmis Cherecheș.â

Vaccinarea nu a contribuit foarte mult la stoparea infecțiilor Covid-19

Vaccinarea a contribuit mult mai puțin decât vremea caldă la scăderea ratei de incidență în ceea ce privește infectarea cu coronavirus, potrivit profesorului clujean. „Peste vară mă îndoiesc că vor fi impuse restricții”, a spus Răzvan Cherecheș.

El susține că vom reveni la normalitate atunci când 70% din populație va prezenta imunitate față de noul coronavirus. „Acum, noi nu am revenit la normal, suntem doar într-o pauză.  Putem reveni la normal abia în momentul în care avem imunitatea de grup, procentul de 70%”, a mai transmis Cherecheș pentru sursa citată.

În opinia sa, numărul persoanelor vaccinate ar trebui să crească în următoarele luni.