Lista de produse interzise în Uniunea Europeană. Interdicția intră în vigoare din această lună
- Ramona Rotaru
- 5 octombrie 2023, 13:36
Uniunea Europeană a adoptat noi reglementări cu privire la produsele care vor fi scoase la vânzare în această regiune. În câteva zile, mai multe produse vor fi scoase de pe rafturile supermarketurilor din unele state membre UE.
Listă de produse interzise în UE. Uniunea Europeană a anunțat în urmă cu câteva zile că plănuiește o interzicere treptată a vânzării de microplastice. Noile reglementări intră în vigoare, în cazul unor produse, din 15 octombrie. Printre produsele a căror comercializare urmează să fie interzisă sunt și de uz casnic, pe care unele persoane le folosesc zilnic.
Comisia Europeană spune că interdicția se referă la produsele „la care microplastice au fost adăugate intenționat și care le eliberează în timpul utilizării”. Microplasticele sunt particulele de polimer sintetic, greu de degradat. Motivul pentru care UE a decis interzicerea acestor produse este pentru a reduce emisiile de microplastice utilizate intenționat. Prin astfel de norme se va împiedica eliberarea în mediu a aproximativ o jumătate de milion de tone de microplastice.
Lista cu produse interzise în Uniunea Europeană
Există trei categorii de produse care urmează să fie interzise la nivelul UE. Prima categorie se referă la materialul granular de umplere utilizat pe suprafețele sportive artificiale. Această categorie este cea mai mare sursă de microplastice adăugate în mod intenționat din mediu, potrivit Comisiei Europene.
Cosmeticele sunt a doua categorie de produse interzise în UE. În cazul acestora, microplasticele sunt utilizate în scopuri multiple. Au un rol important în obținerea unei texturi, crearea unui parfum sau a unei culori anume.
Printre produsele care vor fi interzise în UE sunt și detergenții, sclipiciul, jucăriile, produsele de protecție a platelor, medicamentele sau orice dispozitiv care conține microplastice.
În cazul unor produse interzicerea intră în vigoare de la jumătatea lunii octombrie. În cazul altora, producătorii au nevoie de o perioadă mai mare de timp pentru a găsi soluții alternative, potrivit chip.de.
Comisia Europeană s-a angajat să combată poluarea cu microplastice prin Pactul verde european şi în noul Plan de acţiune privind economia circulară. Prin acesta din urmă, UE a stabilit obiectivul de a reduce cu 30% poluarea cu microplastice până în 2030.