Produse alimentare care înlocuiesc aditivii au fost create în România
- Iulia Moraru
- 7 noiembrie 2022, 22:44
Profesorii și doctoranzii de la Universitatea Dunărea de Jos din Galați au inventat mai multe produse alimentare care înlocuiesc aditivii cu ingrediente naturale. Pentru aceste produse inventatorii au fost premiați.
Produsele se află în cursul procesului de brevetare, iar ideea a pornit de la susținerea economiei circulare, prin valorificarea subproduselor agroalimentare (coji de sfeclă roșie, pielița strugurilor roșii, cojile de ceapă roșie).
Românii au produs dulciuri fără aditivi
Toate subprodusele agroalimentare sunt surse importante de colorați, compuși de aromă, antioxidanți naturali și pot înlocui aditivii de sinteză. Astfel, ei contribuie la obținerea unor produse alimentare naturale, sănătoase, potrivit Universității Dunărea de Jos din Galați.
„Un grup de cadre didactice și doctoranzi, reprezentați în cadrul salonului de inventică de Lect. dr. ing. Georgiana Horincar, drd. ing. Daniela Serea și drd. ing. Florina Stoica, au prezentat produse precum: Alvița cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, Bezele cu adaos de pudră din coji de sfeclă roșie, Biscuiți aglutenici cu adaos de pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră), Bere suplimentată cu pudră din pielița strugurilor roșii (Băbească neagră) și Sos de iaurt cu adaos de extract microîncapsulat din cojile de ceapă roșie”, au explicat aceștia.
În final, produsele au fost îmbogățite în compuși cu valoare biologică ridicată, naturali, care aduc numeroase beneficii la nivelul organismului. Mai mult, acestea, susțin specialiștii, îmbunătățesc semnificativ caracteristicile senzoriale și contribuie la creșterea atractivității și încrederii consumatorilor în produsele alimentare.
Toate produsele create au fost premiate la cea de-a XX-a Ediție a Salonului Internaţional al Cercetării Ştiinţifice, Inovării şi Inventicii PRO INVENT 2022 de la Cluj-Napoca, potrivit știripesurse.ro.
Alimentele pline de aditivi ne distrug sănătatea
În zilele noastre mulți producători ajung să includă în alimente tot felul de adaosuri astfel încât alimentul să fie cât se poate de gustos.
Doctorul Gheorghe Mencinicopschi a redactat o carte de specialitate, numită „Noua ordine alimentară. Şi noi ce mai mâncăm?”, prin care explică cum alimentele pot fi modificate.
El menționează faptul că laptele de consum ajunge să fie modificat în cantitate prin adaosul de apă. Procesul presupune extragerea de grăsimi și combinarea unor tipuri diferite de lapte. Mai mult, nici smântâna și nici untul nu scapă de modificări.
„Untul este cel mai bine imitat de margarinele pe bază de grăsimi hidrogenate, nocive pentru sănătate, obținute din uleiuri vegetale sau din grăsime de pește dezodorizată. Untul mai poate fi falsificat cu untură de porc sau seu de vită”, a spus profesorul.