Otrava din magazine! Cozonacul din comerț este foarte toxic. Avertismentul specialiştilor pentru români: ”Nu mai are nimic din gustul și savoarea celui tradițional!”
- Emma Cristescu
- 18 aprilie 2022, 16:26
Specialiștii trag un semnal de alarmă! Cozonacul din comerț conține o serie de ingrediente periculoase pentru sănătate. Producătorii adaugă mai mulți aditivi pentru a ține mai mult timp produsul, dar nu se gândesc la siguranța clienților.
Cozonacul este desertul principal consumat de Paște, dar specialiștii au descoperit că produsul cumpărat din comerț îți poate pune viața în pericol. Acesta nu respectă rețeta tradițională a cozonacului (făină tip 000, lapte dulce, zahăr, ouă, unt, umplutură de diferite tipuri).
Asociația Pro Consumatori (APC) a efectuat un studiu privind calitatea a 43 de sortimente de cozonaci comercializate în marile lanțuri de magazine și cofetării. Au fost analizate următoarele sortimentele de cozonac: cu stafide și fructe glasate; cu nucă și cacao; cu rahat și cacao; cu nucă; cu stafide și cacao; cu stafide și bucăți de portocală; cu nucă și stafide; cu cremă de nuci; cu cremă caramel și cremă ciocolată; cu cremă de lapte-frișcă; cu cremă caramel; cu cremă de ciocolată-rom; cu nucă și vișine; fantezie; cu mac; cu rahat; cu rahat, stafide și cacao; cu stafide.
Cozonacul din comerț conține părtură de soia, șrot de soia, făină de soia degresată, amidon din porumb, ou praf, pudră de albuș de ou, pesmet, fibre de cartofi, morcov negru, suc de vișine, oțet din vin, făină de orz, lapte praf, gluten din grâu, margarină, ulei de palmier, ulei de rapiță, enzime, drojdie comprimată, făină de porumb, griș de grâu, ouă praf, pudră de zer, conservanți, coloranți, agenți de îngroșare, agenți de umezire, emulsifianți, corectori de aciditate, stabilizatori.
Evită acest produs de Paște
Au fost depistați și 30 de aditivi alimentari (arome sintetice, mono și digliceride ale acizilor grași, acid ascorbic, sorbat de potasiu, acid citric, stearoil 2 - lactilat de sodiu, esteri ai acizilor mono și diacetil tartici cu mono și digliceridele acizilor grași, acid sorbic, carbonat de calciu, sirop de sorbitol, propionat de calciu, L-cisteina, caramel simplu, carmin, propilenglicol, alginat de sodiu, datem, briliant blue, caramel amoniacal, portocaliu annato, aceslufam K, ciclamat de sodiu, zaharină, antocianine, dioxid de titan, guma guar, benzoat de sodiu, carbonat de amoniu, citrate de sodiu).
„Cozonacul de fabrică este proiectat pentru consumatorii de cozonac, o categorie niciodată clară că structură și dimensiune. Se presupune obiectiv că în categoria respectivă au loc consumatori de ambele sexe, de toate vârstele, din toate straturile societății, de la cei mai sănătoși până la consumatori cu probleme grele de sănătate. Cozonacul de fabrică este un produs pentru altul, cel mai adesea necunoscut. Interesul celui implicat în afacere este orientat primordial către profit, apoi către imaginea firmei și numai pe urmă către satisfacția clientului.
Afaceristul are grijă să nu intre în conflict cu terțul interesat (organisme cu atribuții în vegherea și controlul relațiilor dintre ofertă și cerere), iar în ce privește relația cu purtătorii cererii trebuie să țină cont de regimul reglementărilor, cel mai adesea plasate în zona limitărilor și interdicțiilor (să fie atenți ce să nu facă); doar agenții economici din zona de top sunt interesați de zona lucrurilor care trebuie făcute.
Cozonacul de fabrică va conține, în cele mai multe cazuri, multe adaosuri tehnologice (E-uri) care să asigure vandabilitatea produsului (să-l facă atrăgător mai mult timp, deci să-i mențînă prospețimea, să-i corecteze unele neajunsuri determinate de folosirea unor materii prime mai economice – lapte praf, praf de ouă etc., arome sintetice și altele asemenea), care lipsesc la cozonacul de casă." Prof. Univ. Dr. Ion Schileru – ASE București.
Un alt specialist a declarat că produsul din comerț nu are nici cea mai mică legătură cu cozonacul pe care îl făceau bunicii de Paște.
„Cozonacul industrial este un produs care, în cele mai multe situații, nu mai are nimic din gustul și savoarea cozonacului tradițional. În compoziția acestuia există ingrediente care au denaturat rețeta acestui produs, cum ar fi: șrot de soia, spărtură de soia, făină de soia degresată, oțet din vin, fibre de cartofi, făină de porumb, amidon de porumb etc, la care se adaugă coloranți, conservanți, emulgatori, stabilizatori, agenți de îngroșare, agenți de afânare și îndulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor să cumpere cozonac numai după o atentă verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate și să fie circumspecți la anumite mențiuni care apar pe ambalajul produselor de acest tip cu scopul de a-i induce în eroare.
Având în vedere denaturarea gravă a cozonacului de către industrie și nu numai, le recomand consumatorilor să consume numai alimente tradiționale (fără E-uri) atestate de Ministerul agriculturii pe care le pot găsi cu ușurință prin intermediul aplicației CPAC (Catalogul produselor alimentare certificate) pentru telefon pe care o pot descărca de pe App Store sau Google Play. Această aplicație conține 3.433 produse alimentare atestate și 1.131 de producători înregistrați”, a mai transmis Conf. univ. dr. Costel Stanciu, președinte APC România.