De ce se afla procurorul militar în Piața Victoriei

De ce se afla procurorul militar în Piața Victoriei

Dosarul intervenţiei brutale a Jandarmeriei la mitingul Diasporei a fost mutat de la Parchetul Militar al Capitalei la Secţia Parchetelor Militare, după ce, ieri, oficiali ai diverselor instituţii s-au întrecut în declaraţii contradictorii cu privire la prezenţa unui procuror militar în mijlocul evenimentelor, aşa cum a dezvăluit pe surse EVZ încă de luni.

Procurorul general Augustin Lazăr a dispus, ieri, prin ordonanţă, preluarea dosarului privind intervenţia Jandarmeriei la mitingul Diasporei, din data de 10 august, de la Parchetul Militar al Capitalei, la Secţia Parchetelor Militare din cadrul Parchetului General.

Într-un comunicat, preluarea dosarului a fost justificată de faptul că trebuie efectuate „cercetări unitare”, având în vedere că au fost depuse plângeri împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, a prefectului Capitalei, Speranţa Clişeru, precum şi pe numele şefilor Jandarmeriei - Sebastian Cucoş (Direcţia Generala a Jandarmeriei) şi Alin Mastan (Jandarmeria Capitalei).

Ne puteți urmări și pe Google News

Preluare anchetei, „pe hârtie”

Numai, că potrivit aceluiaşi comunicat, dosarul a fost preluat numai sub aspectul competenţei, ancheta efectivă urmând a fi desfăşurată tot la Parchetul Militar al Capitalei, începând de astăzi. „Menţionăm că în perioada 15 - 17 august 2018, în dosarul penal constituit la nivelul Secţiei Parchetelor Militare – PICCJ, se vor efectua acte de urmărire penală, inclusiv primirea de plângeri sau denunţuri. Activitatea se va desfăşura la sediul Parchetului Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti, strada George Georgescu nr. 3 , sector 4, Bucureşti”, se arată în comunicat.

Ancheta a demarat in rem (n.r. - numai cu privire la faptă) la nivelul Parchetului Militar Bucureşti (PMB), după ce un procuror din cadrul acestei unităţi s-a autosesizat în urma imaginilor transmise de televiziuni în direct, încă din dupăamiaza zilei de 10 octombrie. Surse apropiate anchetei au relatat în exclusivitate pentru EVZ, duminică, de la ce anume a pornit dosarul. Un procuror militar de la PMB, fiind de serviciu vineri după-amiază, a mers personal în Piaţa Victoriei pentru a vedea „cu ochii lui” cum se desfăşoară intervenţia Jandarmeriei, iar în urma celor constatate a întocmit un proces-verbal.

Ieri dimineaţă, ministrul de Interne Carmen Dan a anunţat: „Jandarmeria şi-a coordonat toate intervenţiile în Piaţă sub supravegherea unui procuror militar. Am spus sâmbătă - sunt şefii misiunilor operative care au fost în Piaţă, este un întreg dispozitiv care s-a ocupat de coordonarea intervenţiei - totul sub supravegherea unui procuror militar”.

Cine ascunde adevărul?

Numai că şeful Parchetului Militar Bucureşti, Ionel Corbu, a contrazis-o pe Carmen Dan, folosind o nuanţă subtilă. El nu a negat prezenţa unui procuror militar în Piaţa Victoriei, însă a spus textual că un astfel de magistrat nu a coordonat intervenţia Jandarmeriei.

„De la Parchetul Militar Bucureşti nu a fost niciun procuror care să facă parte din Centrul Mobil de Comandă înaintat. (...) Cert este că niciunul dintre colegii mei nu a fost mandatat să facă un astfel de demers, în sensul de a participa efectiv alături de jandarmi la monitorizarea misiunii sau, ştiu eu...la orice altă activitate care ar excede competenţelor legale”, a declarat Ionel Corbu, şeful procurorilor militari din Bucureşti.

Imediat după aceste declaraţii, locotenent-colonel magistrat Bogdan Ciprian Pîrlog a emis un comunicat (n.r. - pe care îl prezentăm în facsimil) prin care îşi asumă prezenţa în Piaţa Victoriei, fără a pomeni nimic despre „coordonare intervenţiei” sau „supravegherea acţiunilor” Jandarmeriei, aşa cum a susţinut cu subiect şi predicat ministrul de Interne.

„Cu ocazia mitingului organiat în Piaţa Victoriei, constatând din imeginile prezentate în spaţiul public că există suspiciunea posibilei comiteri a unor fapte de natură penală de cadrele militare din dispozitivul de asigurare a ordinii publice, ne-am deplasat în teren (...)”, scrie procurorul militar.

Bogdan Ciprian Pîrlog descrie situaţia pe care a găsit-o la faţa locului - peste o mie de persoane violente care manifestau atât împotriva jandarmilor, cât şi contra protestatarilor paşnici, cum a degenerat totul etc. - apoi procurorul conchide: „Faptele sesizate ar putea să întrunească elementele constitutive ale infracţiunilor de purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu (...) pentru care, în temeiul art. 292 Cpp am încheiat prezentul proces-verbal întrun exemplar”.

Jandarmeria o contrazice pe Carmen Dan

Jandarmeria Capitalei a emis la rândul ei un comunicat, prin care îl plasează pe magistratul Pîrlog ca fiind „prezent în intervalul orar 17:00-04:00 atât în punctul de comandă înaintat cât şi în zona dispozitivelor alături de reprezentanţii Jandarmeriei, Poliţiei şi autorităţilor publice centrale şi locale”. Această poziţie oficială o contrazice însă pe cea a ministrului de Interne, care vorbea despre o intervenţie a forţelor de ordine aflate efectiv „sub supravegherea unui procuror militar”, nicidecum despre unul aflat „în zona” dispozitivelor.