Proces istoric. Activiștii de mediu din Cluj-Napoca au inițiat primul caz legat de schimbările climatice

Proces istoric. Activiștii de mediu din Cluj-Napoca au inițiat primul caz legat de schimbările climatice sursa: Arhiva EVZ

Activiștii de mediu iau atitudine în România, pe măsură ce schimbările climatice devin un subiect tot mai important în țară. Ei susțin că există o lipsă a unui sistem adecvat pentru monitorizarea și îndeplinirea obligațiilor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră la nivel de stat.

În Cluj-Napoca a început primul proces din țara noastră legat de schimbările climatice, inițiat de activiștii de mediu din țară și membrii unui ONG olandez. Aceștia cer sancțiuni pentru oficialii care nu fac eforturi suficiente pentru a reduce poluarea și proteja pădurile.

La Cluj a început primul proces legat de climă

ONG-urile din România cer pentru prima dată instanței să oblige Guvernul să ia măsuri concrete pentru protecția mediului. Activiștii susțin că nu există un sistem adecvat de monitorizare a respectării obligației de a reduce treptat emisiile de gaze cu efect de seră cu 55% până în 2030 și de a atinge neutralitatea climatică până în 2050. De asemenea, spun că nu se iau măsuri adecvate pentru protejarea pădurilor.

În continuare pădurile din România nu sunt protejate. Nu există alerte și hărți satelitare. Nu avem un sumal funcțional. Toate aceste lucruri ne-au determinat să mergem în instanță”, e de părere Cătălina Hopârteanu, reprezentant Declic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Membrii unei asociații din Olanda au venit în sprijinul activiștilor de mediu din România, aducând cu ei o premieră europeană. În anul 2015, o instanță din Haga a obligat Guvernul olandez să reducă emisiile de gaze cu efect de seră.

„Am ajuns într-un punct în care mai mult de o atenuare trebuie să vorbim despre adaptare. Credem că Guvernul nu dă semne că realizează în ce moment critic ne aflăm”, spune Ioana Ciută, președinte Bankwatch România.

Ministerul Mediului și Energiei și-au formulat apărarea în proces

Andrei Prună, avocatul activiștilor de mediu, a declarat: „Până în acest moment numai Ministerul Mediului și Ministerul Energiei și-au formulat apărările în proces. S-au obligat conform Acordului de la Paris sau legii europene a climei să efectueze anumite planuri concrete pentru a atenua schimbările climatice”.

Activiștii de mediu solicită și ca autoritățile responsabile să primească amenzi în valoare de 20% din salariul minim brut pe economie, pentru fiecare zi de întârziere în adoptarea măsurilor necesare. Următorul termen al procesului este programat pentru luna mai, potrivit stirileprotv.ro.