Acces liber pe jos în toate pădurile. Românii vor putea să se plimbe și în spațiile care nu sunt amenajate

Acces liber pe jos în toate pădurile. Românii vor putea să se plimbe și în spațiile care nu sunt amenajateTransilvania. Sursa foto: dreamstime.com

Românii ar putea avea acces pe jos în toate pădurile, inclusiv în spațiile care nu sunt amenajate. Accesul public pedestru în pădure va fi permis „pe răspunderea celui care intră în pădure”, potrivit legii.

În prezent, accesul public pedestru este permis, atunci când vine vorba despre păduri, doar în zonele amenajate, pe trasee și poteci ori pe drumurile forestiere, adică în cele de munte, dar parlamentarii vor să schimbe legea. Românii ar putea avea acces pe jos în toate pădurile, inclusiv în spațiile care nu sunt amenajate pentru grătare sau relaxare.

Potrivit proiectului de lege adoptat deja de senatori, Codul silvic ar urma să modifice, în sensul extinderii accesului public în pădurile din țara noastră. Accesul public pedestru în pădure va fi permis “pe răspunderea celui care intră în pădure”, după cum scrie în viitoarea lege.

Argumentele parlamentarilor

Conform Codului silvic, „accesul public pedestru în pădure este permis pe răspunderea celui care intră în pădure numai în zone amenajate, pe trasee și poteci marcate în acest sens, pe drumurile forestiere și în pădurile cu funcții de protecție, predominant sociale”. Inițiatorii măsuri subliniază faptul că traseele și potecile marcate sunt prevăzute în HG 77/2003 privind instituirea unor măsuri pentru prevenirea accidentelor montane şi organizarea activităţii de salvare în munţi.

Sursa:stiridirecte.ro

Proiectul de lege vine să corecteze „o serie de inadvertențe normative și să sublinieze rolul esențial pe care natura, în general, fondul forestier, în special, îl are în ceea ce privește dreptul cetățenilor la un mediu sănătos, la recreere și la învățare. Mai mult, ne dorim ca prin prezenta inițiativă legislativă să preluăm solicitările unui număr de peste 10.000 de cetățeni care au semnat petiții publice prin care au cerut expres acces liber în pădurile din România”, au argumentat parlamentarii.

Proiectul de lege trebuie să fie adoptat la Parlament, promulgat de președintele țării, Klaus Iohannis, și publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.

Suprafaţa pădurilor din România este de 6,427 milioane hectare, speciile de răşinoase acoperind 1,915 milioane hectare (respectiv 29,8%), iar speciile de foioase 4,512 milioane hectare (respectiv 70,2%). Proprietatea publică reprezenta 64,3% din suprafaţa totală a fondului forestier naţional, fiind administrată în principal de către Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva (75,1%), iar proprietatea privată reprezenta 35,7%, fiind administrată în cea mai mare parte de structurile silvice private (95,5%).

Ne puteți urmări și pe Google News