Primul tratament oral contra Covid ar putea ajunge în farmacie înainte de Crăciun

Primul tratament oral contra Covid ar putea ajunge în farmacie înainte de Crăciun

Ministrul (francez) al sănătăţii, Olivier Véran, a anunţat o precomandă de 50.000 de doze de Molnupiravir, un antiviral conceput de laboratorul american Merck, care pare eficace pentru tratarea infecţiilor incipiente. Sub rezerva aprobării autorităţilor sanitare, acest medicament va fi prescris de medici în afara spitalelor.

După vaccinuri, s-a găsit, poate, un tratament contra Covid, care funcţionează şi e uşor de administrat. Laboratoarele farmaceutice Merck şi Ridgeback Biotherapeutics au dezvoltat o capsulă care dă o speranţă uriaşă.

Guvernul american a comandat 1,7 milioane de doze în iunie, de 1,2 miliarde de dolari. Franţa a luat şi ea poziţie. După cum a anunţat ministrul sănătăţii, Olivier Véran, la o audiere în Senat, marţi, "50.000 de doze din acest medicament vor fi livrate Franţei începând din ultimele zile ale lunii noiembrie sau primele zile din decembrie, adică de îndată ce tratamentele vor ieşi de pe lanţul de producţie".

Acest antiviral, botezat Molnupiravir, are două calităţi. Mai întâi, testele clinice de faza 3 par concludente: scade cu 50% mortalitatea şi spitalizările după administrarea tratamentului unor persoane cu risc, nevaccinate şi infectate.

O simplă capsulă de înghiţit

Al doilea avantaj, Molnupiravirul este o simplă capsulă de înghiţit cu un pahar cu apă. Altfel spus, va putea fi administrat de către medici în oraş, spre deosebire de tratamentele actuale care sunt injectate intravenos sau intramuscular în spital. "Contăm pe medicii generalişti şi pe farmacişti să aducă acest tratament francezilor", explică Ministerul Sănătăţii.

Din martie, statul francez a comandat deja mai multe tratamente contra Covid de la laboratoarele Lilly, Roche, Regeneron, AstraZeneca.

Aceşti anticorpi monoclonali sunt destinaţi administrării câtorva mii de persoane care merg la spital. Ei vor fi de exemplu prescrişi preventiv unei persoane care a suferit o grefă de organe.

"Am fost primii în Europa care am distribuit anticorpii monoclonali, dar fără a reuşi să-i administrăm pe scară largă. Cu acest tratament, sperăm să reuşim şi în ce priveşte precocitatea, şi răspândirea", arată Ministerul Sănătăţii. Cabinetul lui Olivier Véran scoate în evidenţă şi un alt avantaj al Molnupiravirului: spre deosebire de anticorpii monoclonali care sunt sensibili la variante, acest antiviral ar trebui să funcţioneze contra diferitelor mutaţii ale Covidului.

Primul acces prioritar în oraş

Guvernul intenţionează să autorizeze acest nou medicament prin procedura de acces prioritar, care înlocuieşte din acest an autorizările temporare de utilizare. Ea permite să nu se mai aştepte ca Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) să se pronunţe, chiar dacă aceasta a deschis luni o procedură accelerată de examinare. Această derogare nu este acordată decât tratamentelor care nu au alternativă.

Doar Agenţia naţională de securitate a medicamentului (ANSM) şi Înalta autoritate de sănătate trebuie să-şi dea în prealabil aprobarea. Rezultatul este neîndoielnic. Guvernul speră că autorităţile sanitare franceze vor valida siguranţa şi raportul risc/beneficii al Molnupiravirului înainte de sfârşitul lui noiembrie.

Pentru ca el să fie distribuit în oraş şi nu în spital, va trebui o derogare de la regulile accesului prioritar, o altă premieră - o decizie ministerială va fi suficientă. Medicii cu liberă practică ce îl prescriu şi farmaciştii vor trebui, de asemenea pentru prima dată, să contribuie la un studiu in vivo asupra acestui tratament, consemnând date clinice într-un registru.

Adulţi, simptomatici, infectaţi de puţin timp

Rămâne de văzut care vor fi indicaţiile pentru acest nou tratament. El va trebui a priori prescris doar pentru a trata şi nu preventiv, pentru pacienţi cu risc (30 - 35 % din populaţie). Agenţia pentru maladii infecţioase ANRS-MIE estimează ca nu trebuie rezervat acest medicament nevaccinaţilor.Comanda de 50.000 de doze poate părea modestă având în vedere relansarea contaminărilor cam peste tot în Europa. "Este o primă comandă şi noi am ales volumul ei", se răspunde de la Ministerul Sănătăţii. Mai mult, se spune, ar fi destinat doar adulţilor, simptomatici, în oraş şi într-un stadiu incipient al infecţiei (mai puţin de 5 zile). Cât despre preţul plătit de statul francez, el nu a fost dezvăluit, cum se întâmplă întotdeauna în acest fel de contracte. Factura americană, 700 de dolari per tratament, dă totuşi o idee despre tariful aplicat de Merck ţărilor dezvoltate, din care Franţa face parte.

Ne puteți urmări și pe Google News