Evenimentul Zilei > Social > S-a aflat! Costul amețitor al unui tratament Covid-19 în România. Dezvăluirile unui pacient
S-a aflat! Costul amețitor al unui tratament Covid-19 în România. Dezvăluirile unui pacient

S-a aflat! Costul amețitor al unui tratament Covid-19 în România. Dezvăluirile unui pacient

Unul dintre bolnavii de coronavirus care a fost internat, în aprilie, vreme de șapte zile, în spitalul-suport Câmpina, a făcut public devizul pe care l-a primit la externare.

Devizul privind documentele de externare ale unui singur pacient bolnav de Covid-19, internat pentru o săptămână, la unitatea suport din cadrul Spitalul Municipal Câmpina (SMC), este unul surprinzător.

Astfel, acesta are o valoare de 168.261 lei, echivalentul a aproximativ 34.550 de euro. Din fericire, bolnavii Covid-19 nu plătesc tratamentul din spitalele de stat, cheltuielile fiind suportate de sistemul Asigurărilor sociale de sănătate din România. Din deviz reiese că un pacient bolnav de Covid-19, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă „cheltuieli aferente spitalizării”, potrivit Antena 3.

De partea cealaltă, medicul Călin Tiu, managerul spitalului-suport din Câmpina, a afirmat că totul este legal și că pacientul nu va suporta nicio cheltuială în acest sens. Managerul SMC a mai spus că s-a ajuns în această situație dat fiind că în luna aprilie, la spitalul din Câmpina au fost foarte puţin pacienţi internaţi, iar toate cheltuielile aferente unităţii medicale s-au împărţit la numărul de bolnavi trataţi, conform sursei citate.

„În perioada aprilie – mai au fost mult mai puțini pacienți decât în mod obișnuit. Dacă noi externam acum circa 1.000 de pacienți pe lună, au fost lunile astea de început în care au fost pacienți foarte puțini. Și dacă sunt 10 pacienți în spital, și dacă sunt 300, toți angajații își primesc salariile, toate cheltuielile de spital sunt achitate, și sunt mai mari în perioada asta, pentru că avem costuri foarte mari cu detergenții, cu dezinfectantele, cu materialele de protecție”, a spus medicul Călin Tiu.

La Spitalul Municipal de Urgență Caransebeș, spital-suport Covid, cei mai mulți pacienți internați aici au fost asimptomatici sau au avut forme ușoare și medii. Cu toate acestea, spitalul a cheltuit pentru tratarea lor, în medie, 3.000 de lei pe zi pentru o singură persoană. Cei mai mulți bani se duc pe echipamente de protecție și dezinfectanți.

„O zi de spitalizare, însemnând tratament medicamentos după scheme indicate de tratament, se duce undeva la 2.500-3.000 lei pe pacient.(…) Dacă s-ar ajunge la Terapie Intensivă, costurile s-ar duce undeva la 10.000 de lei”, a declarat Adrian Cican, fost manager al Spitalului de Urgență Caransebeș.