Ce țări UE depind cel mai mult de exporturile în SUA

Ce țări UE depind cel mai mult de exporturile în SUAexport / sursa foto: dreamstime.com

Pe lângă Germania, Irlanda și Italia, un posibil tarif de 10% pentru toate mărfurile UE exportate în SUA ar afecta în mod semnificativ și alte țări din bloc.

Statele Unite ar putea impune tarife

„Ele (țările din UE) nu iau mașinile noastre. Nu iau produsele noastre agricole. Vând milioane și milioane de mașini în Statele Unite. Nu, nu, nu, vor trebui să plătească un preț foarte mare”, a declarat Donald Trump, candidatul republican la președinția Statelor Unite, cu puțin timp înainte de alegeri.

După victoria lui Uniunea Europeană cântărește acum opțiunile pentru a înfrunta un posibil tarif de 10% pentru toate mărfurile UE exportate în Statele Unite, una dintre principalele propuneri ale campaniei de realegere a lui Trump din 2024.

Ce țări din UE sar fi cele mai afectate

Care dintre țările UE sunt cele mai afectate de un posibil tarif de 10%? Care națiuni europene au cele mai mari exporturi extracomunitare în SUA? Ce procent din exporturile fiecărei țări din UE merge către Statele Unite?

„Euronews Business” a analizat posibilul impact al taxelor vamale propuse de Trump, evidențiind valoarea mărfurilor exportate în Statele Unite de către țările UE.

Potrivit Eurostat, Germania este în frunte cu o marjă amplă în 2023, exportând mărfuri în Statele Unite în valoare de 157,7 miliarde de euro.

Urmează Italia și Irlanda, cu exporturi de 67,3 miliarde de euro, respectiv 51,6 miliarde de euro.

Împreună, aceste trei țări reprezintă 55% din exporturile UE către SUA.

Ponderea exporturilor în SUA

Franța a exportat mărfuri de 43,9 miliarde de euro, Olanda de 40,5 miliarde de euro, Belgia de 31,3 miliarde de euro și Spania de 18,9 miliarde de euro.

Analiza ponderii SUA în exporturile extracomunitare și a ponderii SUA în exporturile totale de mărfuri pentru fiecare țară din UE evidențiază posibilele riscuri pentru fiecare țară, chiar și pentru cele cu volume totale de exporturi mai mici.

Prin „extra-UE” înțelegem tranzacțiile cu toate țările din afara UE – cu alte cuvinte, comerțul cu restul lumii, cu excepția țărilor membre UE.

În 2023 Irlanda avea cea mai mare pondere a exporturilor către SUA dintre țările UE, cu 45,8% din exporturile sale extra-UE către SUA. Aceasta înseamnă că aproape jumătate din exporturile irlandeze în afara Uniunii Europene le erau destinate Statelor Unite.

Șapte țări, peste 20% din exporturi spre SUA

Totodată, alte șapte țări din bloc au înregistrat procente de minim 20%, variind între 20% și 26%. Acestea sunt Finlanda, Austria, Portugalia, Italia, Germania, Slovacia și Suedia.

Dintre primele patru economii ale UE, Spania a înregistrat cea mai mică pondere a exporturilor către Statele Unite în exporturile sale extra-UE, egale cu 13%, urmată de Franța, cu 16%. Acest procent a fost mai mic de 10% în șapte țări din UE: Slovenia, Cipru, Bulgaria, Letonia, Croația, România și Grecia.

Irlanda este de departe țara UE cea mai dependentă de exporturile către Statele Unite. Potrivit Eurostat, în 2023, mai mult de un sfert (26,6%) din toate exporturile de mărfuri irlandeze au fost către Statele Unite. Aceste date fac din Irlanda o anomalie clară, evidențiind dependența semnificativă a țării de piața americană.

Urmează Finlanda, Italia și Germania, cu 11,1%, 10,7%, respectiv 9,9% din totalul exporturilor lor de bunuri către Statele Unite.

UE

Uniunea Europeană. Sursa foto: Unsplash

Exporturile țărilor nordice spre SUA, pondere semnificativă

Printre primele patru economii ale UE, exporturile Franței către Statele Unite au reprezentat 7,3%, în timp ce cele ale Spaniei au fost de 4,8%.

SUA dețin de asemenea o pondere semnificativă a exporturilor nordice. Pe lângă Finlanda (11,1%), care s-a clasat pe locul al doilea, Suedia (8,9%) și Danemarca (8,3%) s-au clasat pe locurile cinci și șase în rândul țărilor UE în ce privește cota exporturilor către Statele Unite.

Acest procent a fost peste 5% și în alte țări ale UE, inclusiv Austria (7,1%), Portugalia (6,8%) și Belgia (6,3%). În total, ponderea Statelor Unite în exporturi a depășit 5% în 10 țări UE.

Prin urmare, un posibil tarif de 10% pentru toate mărfurile UE exportate în Statele Unite ar avea un impact semnificativ nu numai asupra Irlandei, Germaniei și Italiei, ci și asupra altor țări.

Acceptând posibilele riscuri, prim-ministrul suedez Ulf Kristersson a spus că țara sa s-a pregătit pentru diverse scenarii și evoluții. Potrivit presei suedeze, printre care „Ttela”, „un risc este reprezentat de un război comercial între SUA și China, alături de tarife mai mari în general, care ar putea avea un impact grav asupra companiilor exportatoare suedeze”.

SUA, cel mai mare partener comercial al Finlandei, în afara UE

Kenneth Kraszewski, consilier juridic la Borenius Attorneys, a remarcat pe blogul său că exportatorii finlandezi se confruntă cu un moment dificil, deoarece Statele Unite se gândesc să impună taxe pentru mărfurile europene.

Statele Unite ale Americii sunt cel mai mare partener comercial al Finlandei din afara UE și „industriile finlandeze – în special oțel, hârtie, mașini și tehnologie – s-ar putea confrunta cu bariere sporite la intrarea pe piața americană”, a scris el.

Printre principalele țări europene din afara UE, Statele Unite ale Americii primesc o cotă semnificativă din exporturile de mărfuri ale Regatului Unit. Potrivit ONS, SUA au reprezentat 15,6% din exporturile Marii Britanii în 2023, însumând aproximativ 74 de miliarde de euro (61,5 miliarde de lire sterline).

(Articol de Servet Yanatma, Euronews; Traducerea: Oana Avram, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News