Primăria din Cluj, sancționată după ce a interzis persoanelor cu haine murdare să circule în mijloacele de transport public

Primăria din Cluj, sancționată după ce a interzis persoanelor cu haine murdare să circule în mijloacele de transport public

Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a sancționat Primăria Cluj-Napoca după decizia de a interzice persoanelor sărace cu haine murdare să circule în mijloacele de transport public.

După decizia primăriei orașului Cluj-Napoca de a interzice accesul săracilor în mijloacele de transport public, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a sancționat Municipiul deoarece nu face altceva decât să dezavantajeze persoanele fără posibilități financiare, aflate în sărăcie, limitându-li-se accesul în mijloacele de transport public, a anunţat Centrul de Resurse Juridice.

Mai exact, primăria orașului Cluj-Napoca a fost sancţionată de CNCD pentru o hotărâre care limitează accesul săracilor în mijloacele de transport public. „CNCD a reținut săvârșirea faptei de discriminare potrivit art. 2 alin. (3), art. 10 lit. h) și g) și art. 15 din OG 137/2000 prin Hotărârea nr. 541 din 07 septembrie 2022, sancționând cu avertisment UAT Municipiul Cluj-Napoca, prin primar în funcție”.

Clujenii cu haine murdare riscă amendă de la 100 lei la 200 lei

Hotărărea reclamată prevedea obligativitatea ca în mijloacele de transport public călătorii să aibă o ținută vestimentară curată, iar cei care urcă în mijlocul de transport public local de călători cu îmbrăcăminte murdară prin care ar putea deteriora starea de curățenie a mijlocului de transport riscă amendă de la 100 lei la 200 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Analiza trebuie făcută în contextul în care este cunoscut faptul că în municipiul Cluj-Napoca există o comunitate importantă de persoane vulnerabile, dezavantajate, care trăiesc marginalizate și izolate la periferia municipiului, condițiile de viață ale acestora fiind caracterizate de privare materială și condiții sanitare.

Din aceste considerente, impunerea condiției deținerii unei vestimentații curate în mijlocul de transport, printr-o caracteristică subiectivă, nedeterminată, cuantificabilă, care să conțină caracteristici clare, nu este proporțională cu scopul urmărit și îngrădește accesul acestor persoane la serviciile publice de transport.

Colegiul director constată că impunerea unei vestimentații curate, fără alte criterii obiective, cuantificabile, determinante, conduce la interpretări de natură subiectivă, producând efecte discriminatorii pentru diferite comunități, grupuri vulnerabile.”, a anunţat  CNCD.

 Primăria Cluj a luat o decizie discriminare şi are obligația respectării drepturilor omului

Totodată, CNCD a recomandat UAT Municipiul Cluj-Napoca găsirea unui echilibru între necesitatea protejării bunurilor și efectele de discriminare față de diferite persoane, grupuri vulnerabile și comunități prin găsirea unei variante de formulare a textului prevederilor Hotărârii de Consiliu Local nr. 670/2019 care să nu lase loc de interpretări subiective și să aibă efecte discriminatorii asupra unor categorii defavorizate sau comunități.

Având în vedere opinia municipalității privind sancțiunile prevăzute în hotărâre, astfel cum a formulat-o în întâmpinare, și anume că acestea se adresează utilizatorilor serviciului de transport public local care “în exercitarea drepturilor lor de a beneficia liber și nediscriminatoriu de serviciul public de transport local, nu înțeleg să respecte normele de igienă”, lipsa instituirii unei obligații în sarcina acesteia de a elimina prevederile discriminatorii din hotărâre va rămâne doar atât, o recomandare, scrie crj.ro.