Primăria Capitalei, sancționată de Garda de Mediu. A fost amendată cu 100.000 de lei

Primăria Capitalei, sancționată de Garda de Mediu. A fost amendată cu 100.000 de leiPrimăria Capitalei / Sursa foto: Arhiva EvZ

Primăria Capitalei a fost sancționată cu 100.000 de lei de către comisarii Gărzii Naționale de Mediu, din cauza neîndeplinirii unor măsuri anterioare și a existenței unor „restanțe semnificative”.

Primăria Capitalei, sancționată cu 100.000 de lei

Primăria București amendată pentru că nu a elaborat încă Registrul Spațiilor Verzi, nu dispune de un Plan integrat pentru calitatea aerului și nu a implementat proiecte pentru gestionarea traficului și mobilității urbane.

De asemenea, nu au fost plantați copaci pe terenurile degradate, nu au fost achiziționate cele 22 de troleibuze promise și nu au fost instalate cele 50 de stații de încărcare pentru vehicule electrice.

„În urma acţiunilor repetate de control ale Gărzii Naţionale de Mediu – Comisariatul Municipiului Bucureşti, la Primăria Capitalei constatăm, concomitent, atât neîndeplinirea măsurilor impuse anterior de către comisarii noştri, cât şi menţinerea unor restanţe majore, în special în zona de calitate a aerului, precum şi de gestiune a spaţiilor verzi.

În urma celei mai recente acţiuni de control, Garda Naţională de Mediu, inclusiv din motivele amintite, a decis amendarea Primăriei Capitalei cu 100.000 de lei”, transmite Garda Naţională de Mediu, într-un comunicat de presă.

Primăria București nu a finalizat încă Registrul Spațiilor Verzi

Potrivit sursei menționate, Primăria București nu a finalizat încă Registrul Spațiilor Verzi, deși are această responsabilitate conform Legii 24/2007, O.U.G. nr. 195/2005.

„Mai mult decât atât, administraţia nu are nici un audit al suprafeţei, calităţii şi accesibilităţii spaţiilor verzi, urmat de elaborarea unei strategii şi a unui plan de acţiune privind conservarea şi dezvoltarea reţelei de spaţii verzi. Conform legii, fiecare bucureştean ar trebui să beneficieze de un indice de 26 mp2 spaţiu verde, obligaţie imposibil de îndeplinit de către PMB în absenţa unui plan.

Instituirea registrului spaţiilor verzi este crucială, pentru că, în afară de cuantificare şi de stabilirea suprafeţelor cu destinaţie obligatorie de spaţiu verde, oferă cadrul legal de protecţie şi de ameliorare a climatului, a calităţii aerului şi a protejării infrastructurilor funcţionale ale aglomerării Bucureşti, inclusiv prin stabilirea unor culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică - plantaţii realizate în lungul căilor de circulaţie sau în jurul unor instalaţii cu potenţial ridicat de poluare”, se mai afirmă în comunicat.

Șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, reținut. Acuzații grave

Garda de Mediu / sursa foto: Facebook

De asemenea, elaborarea registrului spațiilor verzi asigură că terenurile identificate ca spații verzi nu pot fi utilizate pentru construcții temporare sau permanente.

Primăria Capitalei nu a implementat proiecte pentru gestionarea traficului și mobilității urbane

În comunicatul de presă se menționează că, între 27 februarie și 6 martie, Garda Națională de Mediu – Comisariatul Municipiului București a desfășurat o nouă acțiune de control la Primăria Capitalei.

Aceste verificări au fost inițiate în contextul expirării termenului pentru măsurile impuse de comisarii GNM în urma controalelor anterioare, dar și pentru a evalua progresul în elaborarea și implementarea Planului Integrat de Calitate a Aerului (PICA 2024-2028), care trebuie finalizat până la 25 octombrie 2024, termen asumat de România prin intermediul Primăriei Capitalei față de Comisia Europeană.

„Deşi, potrivit prevederilor Legii nr. 104/2011, Primăria Municipiului Bucureşti este obligată să elaboreze Planul Integrat de Calitate a Aerului (PICA) 2024-2028, până la data controlului, acest Plan nu a fost elaborat, motiv pentru care GNM a impus o serie de măsuri care trebuie implementate de PMB pentru reducerea concentraţiilor de poluanţi atmosferici în aglomerarea Bucureşti”, se mai transmite prin comunicat.

Reprezentanții GNM subliniază că Primăria Capitalei nu a implementat proiecte pentru gestionarea traficului și mobilității urbane, cum ar fi Master Planul General pentru Transport Urban și Master Planul de Mobilitate Urbană.

Conform sursei menționate, planurile de acțiune ale PMB nu iau în considerare posibilitatea (obligație conform OUG 195/2005 - Legea Mediului) de a restricționa traficul rutier în anumite intervale de timp, atunci când se îndeplinesc condițiile de trafic intens și dispersie nefavorabilă. Traficul reprezintă principala sursă de poluare în București, iar GNM a impus această măsură de conformare printr-un act de control finalizat la sfârșitul anului 2021.