Cum pierde Primăria Capitalei 35.000 de euro lunar, pe mâna lui Nicușor Dan

Cum pierde Primăria Capitalei 35.000 de euro lunar, pe mâna lui Nicușor Dan Sursa foto: Arhiva EvZ

Refuzul lui Nicușor Dan de a introduce pe ordinea de zi a Consiliului General Proiectul de Hotărâre aprobarea unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ), costă Primăria Generală lunar 35.000 euro despăgubiri Facultății de Drept din București. Aceasta este suma de despăgubire dintr-o decizie a Curții de Apel din Capitală din 2019. PUZ-ul ar permite Facultății să realizeze lucrări pe terenul care îi și aparține, aflat pe strada Parcului, în Sectorul 1.

Deși litigiul există dinainte ca Nicușor Dan să fie primar, actualul edil a perpetuat de-a lungul mandatului său risipa de bani publici prin refuzul repetat de a pune spre aprobare PUZ-ul. Acesta și-a motivat decizia ca fiind o “satisfacție intelectuală”.

“În cadrul litigiului mai sus menționat, potrivit cărora imobilul în cauză ar avea destinația de parc – spațiu verde public (argumentele actualului primar fiind, în cele din urma, respinse de instanță), acesta nu a întreprins, până la data prezentei, niciun demers având ca obiect exproprierea actualilor proprietari, astfel încât acest teren să poată fi inclus în domeniul public al municipiului București și amenajat ca un spațiu verde destinat publicului”, declară avocatul Radu Dinulescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Este încă un exemplu în care municipalitatea folosește cu destinație publică un spațiu privat, fără expropriere prealabilă. Această situație este întâlnită în mai multe litigii similare și se datorează lipsei unui registru al spațiilor verzi din Capitală, o altă promisiune a lui Nicușor Dan din campania electorală precedentă.

“Satisfacția intelectuală” a lui Nicușor Dan costă sute de mii de euro anual

Pentru a debloca întreaga situație, Nicușor Dan ar fi putut încă de la începutul mandatului să aprobe PUZ-ul care ar fi scăpat Bucureștiul de plata a milioane de euro despăgubiri până în prezent. Dimpotrivă, acesta a susținut demersurile în defavoarea municipalității, în activitatea sa de fost ONG-ist, motivând că protejează spațiile verzi ale capitalei.

Socant este însă că Nicușor Dan declara public că situația pe care o menține prin neaprobarea PUZ-ului este o “satisfacție intelectuală”.Într-un interviu, intrebat fiind “la care dintre procesele câştigate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul ţine cel mai mult?” Nicușor Dan a răspuns: “Ca satisfacţie intelectuală, cele mai importante sunt două: unul în care am luptat, în instanţă, cu Facultatea de Drept – care dorea să oblige Consiliul General să dea un PUZ pentru un spaţiu verde situat pe Bulevardul Poligrafiei. Iar, de curând, un proces pe care l-am câştigat împotriva lui Valeriu Stoica”.

Bucureștiul este în prezent executat silit din această cauză

Consecință agravantă, pe lângă despăgubirile uriașe, este faptul că municipiul București a fost executat silit, lucru care duce la blocarea proiectelor noi de investiții.

“În condițiile în care datoriile acumulate în relația cu Facultatea de Drept a Municipiului București au determinat executarea silită a municipiului București – PMB fiind în imposibilitatea de a demara proiecte noi de investiții –, se impune să amintim atitudinea actualului primar general cu privire la litigiul care a generat aceste prejudicii semnificative în bugetul municipiului”, a mai declarant avocatul Radu Dinulescu.