Evenimentul Zilei > Actualitate > Primăria bună de plată. Daune pentru un ieșean pus pe lista datornicilor
Primăria bună de plată. Daune pentru un ieșean pus pe lista datornicilor

Primăria bună de plată. Daune pentru un ieșean pus pe lista datornicilor

Un locuitor al municipiului Iași a primit daune morale în instanță după ce a reclamat Primăria că i-a publicat numele pe o listă a datornicilor la taxele și impozitele locale. Valoarea despăgubirilor se ridică la 15.000 de lei, dar procesul nu s-a încheiat definitiv.

Ieșeanul și-a întemeiat plângerea pe regulamentul privind protecția datelor cu caracter personal. Judecătoria Iași a decis în favoarea reclamantului și a obligat Primăria la plata unor daune morale în valoare de 15.000 de lei.

Conflictul dintre ieșean și Primăria a izbuncit în momentul în care acesta și-a văzut numele pe o listă a datornicilor, publicată de Municipalitate, pentru o presupusă datorie de 6.800 de lei rezultată din neplata impozitelor locale pentru o clădire.

Omul a deschis acțiune în instanță, în februarie 2019 și a solicitat judecătorilor să oblige Primăria iași Iași la plata unor daune morale de câte 200 de lei pentru fiecare zi, în care numele său a figurat pe lista publică a datornicilor, începând cu 31 ianuarie 2018.

S-au jurat că l-a șters din lista rușinii

El a arătat că a notificat Primăria, conform reglementărilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal, că nu este de acord ca numele său să fie făcu public, însă funcționarii au refuzat să se conformeze cererii sale. În plus, a precizat că a plătit sumele ce i-au fost imputate, în iunie 2018 și, mai mult, a obținut și o hotărâre, la Curtea de Apel Iași, care a anulat actele întocmite de Primărie împotriva sa.

Ieșeanul a precizat că numele său apărea pe lista datornicilor a Primăriei la simpla accesare a Google, iar acest lucru i-a produs o stare de presiune psihică și l-a făcut să se simtă umilit. În replică, Primăria Iași s-a apărat arătând că lista datornicilor ar fi fost ștearsă de pe site-ul propriu, însă ar fi rămas în motoarele de căutare și că acest lucru nu îi este imputabil.

Explicația nu a ținut în fața judecătorilor care au decis să-i dea dreptate reclamantului și să condamne Municipiul Iași la plata unor daune morale de 15.000 de lei. Sentința nu este definitivă, fiind atacată de Municipalitatea ieșeană.