Un primar arestat înainte de alegeri spune că oficiali americani i-au cerut să numească o persoană într-o funcție
- Mihai Şoica
- 2 martie 2018, 00:00
Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a povestit pentru EvZ cum Ambasada SUA la București se implică activ în viața politică din România
O întâlnire privată dintre primarul Cătălin Cherecheș și Matthew Jones, consilierul politic al Ambasadei SUA la București, a avut loc în data de 22 martie 2016. Primarul Cherecheș a declarat că a vizitat mai întâi ambasada SUA din București, după care l-a scurt timp s-a trezit cu un mail semnat de un consilier politic, Anne Marie Blăjam fost jurnalist la Hotnews și DIGI 24, prin care i se solicita o întrevedere cu atașatul politic al ambasadei, Matthew Jones.
„Fiind un om politicos am acceptat această întâlnire mai ales că în acel mail se făcea referire la proiectul politic privind PNL, alegerile locale care urmau să aibă loc peste câteva luni și despre alegerile parlamentare”, spune primarul Cherecheș.
În mailul semnat de Anne Marie Blăjan se arată că întâlnirea dintre primarul Cherecheș și consilierul politic se circumscrie unei serii de „călătorii prin țară ale reprezentanților ambasadei SUA, care au ca scop o mai bună cunoaștere a României, dar și a liderilor locali și regionali din administrație, politică sau mediul de bussines”.
Cherecheș a mai relatat pentru EvZ că americanii s-au oferit să facă fotografii cu el, imagini pe care edilul să le folosească în campania electorală: „Le-am spus că nu mi se pare elegant și corect să se facă unui candidat fotografii pentru marketing electoral. Am cerut la Baia Mare să nu se facă fotografii cu candidații. Dar candidatul PNL a folosit fotografii din întâlnirea cu delegația americană”.
„Am aflat în sediul ambasadei SUA din București că în fiecare municipiu reședință de județ vor avea loc discuții cu principalii candidați. Știu și de la colegii mei din Satu Mare, Oradea, Bistrița, că au avut asemenea întâlniri. În toate județele, tot ce înseamnă candidat cu relevanță în ecuația electorală a fost filtrat, intervievat”, a povestit edilul.
„Mi-au cerut să pun un viceprimar de la UDMR”
Conform înțelegerii, primarul Cherecheș l-a primit pe Matthew Jones la sediul Primăriei Baia Mare, la data și ora convenită. Primarul din Baia Mare susține că, după o scurtă introducere protocolară, consilierul politic al SUA la București a trecut direct la discuții și i-a cerut ca unul dintre viceprimarii din Baia Mare să fie de la UDMR. „Nu mi-a dat nume, dacă la asta vă referiți. Nu a spus un nume pe care ei l-ar fi dorit în această funcție. Noi, la Baia Mare avem doi consilieri UDMR din totalul de 23 și, probabil, unul dintre aceștia ar fi fost favoritul lor. Am discutat situația din PNL, partid care nu își găsea ritmul politic”, a spus primarul.
Un alt subiect major abordat de Jones a fost fuziunea dintre PMP și UNPR și dacă această fuziune va fi un succes sau nu. „Le-am făcut și prognoză politică până în 2020. Le-am mai spus că susțin alegerea primarului din două tururi de scrutin. Nu este normal ca în unele localități, primarii să fie aleși cu 20 la sută din voturi. De asemenea, leam mai spus că dacă vor să câștige poporul român de partea lor atunci nu trebuie să construiască un Deveselu militar, ci un Deveselu cultural”, a mai spus primarul din Baia Mare.
Discuții în sediul PNL
Pe 23 martie 2016, ambasada SUA s-a întâlnit cu primarul liberal al municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, cu candidatul PNL la Primăria Sighet, Alexandru Oros, şi cu conducerea organizației județene PNL Maramureş. Întâlnirea a avut loc la sediul PNL din municipiul Baia Mare. Liberalii au spus după întâlnire că atașatul politic al ambasadei SUA este „un fin analist al realității politice și administrative românești” și i-au oferit un clop maramureșean.
La întâlnire au mai participat consilierul local băimărean Călin Bota, deputatul maramureşean Mircea Man, preşedintele PNL Baia Mare, candidatul PNL la Primăria Baia Mare - Cristian Niculescu Ţâgârlaş, consilierul judeţean Gheorghe Marian şi fostul parlamentar Gheorghe Mihai Bîrlea.
La instituții
Pe 21 martie 2016, tot înainte de alegerile locale, delegația SUA s-a întâlnit cu prefectul din Satu Mare, Radu Bud, subprefectul Altfatter Tamas şi managerul public Cristian Mariţa. „În cadrul întâlnirii s-a discutat despre provocările la nivel local, despre perspectiva alegerilor din acest an din punctul de vedere al administraţiei, al prefectului, despre viaţa administrativă şi politică a judeţului”, a comunicat prefectura după întâlnire. Pe 23 martie 2016, americanii s-au întâlnit și cu președintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu. Șeful CJ a precizat că, în ultimii ani, în instituție n-au existat conflicte majore care să aibă determinare politică.
A câştigat alegerile din arest
Primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, a fost arestat preventiv, pe 27 aprilie 2016, pentru 30 de zile, fiind suspectat de comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Pe 26 aprilie, procurorii au organizat un flagrant şi au găsit în biroul primarului suma de 25.000 lei, despre care au susţinut că ar fi reprezentat o tranşă de mită. Cherecheş a declarat, la ieşirea din sala de judecată, că se aştepta la decizie, pentru că „este campanie electorală”.
Pe 20 mai, a fost trimis în judecată de DNA. La alegerile din 5 iunie acelaşi an a fost reales primar cu peste70% din voturile exprimate. Pe 10 august a fost eliberat din Penitenciarul Gherla și plasat în arest la domiciliu, unde avea să stea până pe 19 decembrie. Curtea de Apel Cluj a decis, în mai 2017, că primarul municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheş, poate să îşi exercite atribuţiile respectivei funcţii. Aflat în stare de arest preventiv, a depus jurământul de primar pe 18 iulie, în sala Europa a primăriei.