Evenimentul Zilei > Justitie > Prima scrisoare din închisoare a lui Radu Mazăre: „După ce am făcut pușcărie în Madagascar, mă voi descurca onorabil în România”
Prima scrisoare din închisoare a lui Radu Mazăre: „După ce am făcut pușcărie în Madagascar, mă voi descurca onorabil în România”

Prima scrisoare din închisoare a lui Radu Mazăre: „După ce am făcut pușcărie în Madagascar, mă voi descurca onorabil în România”

Radu Mazăre a fost adus, ieri, la instanța supremă, unde un complet prezidat de judecătorul Ionuț Matei a confi rmat mandatul de arestare emis în lipsă pe numele fostului edil în dosarul Retrocedării plajelor din Constanța, cel în care a fost condamnat la 9 ani de închisoare. Mazăre mai are o condamnare nedefi nitivă de 9 ani și 10 luni de închisoare în dosarul Polaris.

Abătut, îmbrăcat într-o bluză albă de bumbac cu fermoar la gât, Radu Mazăre a fost introdus în boxa arestaților din Sala Secțiilor Unite de la ICCJ. Procesul a fost mai mult o formalitate: Mazăre a refuzat să dea declarații în fața magistraților, întrebat fiind dacă are ceva de adăugat.

Ioana Focșa, una dintre cele două avocate care l-a reprezentat ieri pe fostul edil, a spus că are mandate din partea acestuia de a lăsa la aprecierea instanței chestiunea confirmării mandatului de arestare. Lizeta Haralambie – cealaltă avocată a lui Radu Mazăre – a explicat de ce fostul primar al Constanței era așa zgârcit la vorbă: „Nu l-au judecat atâția ani și fac ce vor? Mai contează acum ce mai zice? (…) A vorbit destul atâția ani. Zece ani a tot vorbit, au tot fost audieri”.

Totuși, Mazăre a adresat presei un comunicat, scris din detenție, prin intermediul avocatei Lizeta Haralambie: „

Toate considerentele de condamnare a mea sunt clar împotriva jurisprudenței și deciziilor CEDO de până acum, dar, sigur, până voi ajunge să fiu judecat acolo voi face pușcărie. Ca și în cazul primarului Mircea Gutău! Eu consider că nu asta este justiție. E doar o bătaie de joc! După ce am făcut pușcarie în Madagascar, acolo unde apelul deținuților se făcea într-o curte cu pământ și mizerie pe jos, unde 1.400 de oameni stăteam în genunchi și cu mâinile la ceafă, fără paturi și toalete, crede oare cineva că nu o să supraviețuiesc în pușcăriile din România? Mă voi descurca onorabil și demn!”.

 Radu Mazăre a fost adus luni seara în ţară cu un avion sub escorta Poliţiei şi a fost închis în Penitenciarul Rahova, unde va sta în carantină 21 de zile, după care va fi transferat la un penitenciar apropiat de localitatea de domiciliu.