Prima prognoză meteo pentru iarna 2022-2023 în Europa. Temperaturi extrem de scăzute și ninsori puternice
- Emma Cristescu
- 13 octombrie 2022, 11:55
Meteorologii Accuweather au emis prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Meteorologii anunță temperaturi extrem de scăzute și ger în mai multe țări din Europa.
Meteorologii Accuweather au emis prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. În acest sezon de iarnă, experții spun că modelul general va fi influențat în mare măsură de La Niña, un fenomen oceanic și atmosferic care este omologul rece pentru El Niño.
Cele mai puternice furtuni vor fi în sudul Europei. În Portugalia, Spania, sudul Franței, Italia și Balcani sunt anunțate furtuni, vânt puternic și ploi abundente.
Cei care locuiesc în orașe precum Veneția, Italia, se vor confrunta cu inundații. Regatul Unit și Irlanda vor avea parte de ninsori puternice.
Nu vor exista ninsori puternice în Dublin și Edinburgh. Cu toate acestea, orice perioadă rece care ar putea afecta regiuneile în acest an ar putea avea repercusiuni substanțiale, având în vedere criza energiei și costurile asociate cu încălzirea locuințelor.
O iarnă mai caldă decât media normală va fi în nord-estul Europei și în Scandinavia. Meteorologii anunță și temperaturi scăzute, dar nu ca anii trecuți. În România sunt așteptate precipitații mai însemnate cantitativ cu refacerea deficitului de umiditate. Sunt anunțate temperaturi scăzute în nord, centru, nord-vest, nord-est. Iarna își va face simțită prezența 3-4 viscole și intervale de ger, iar temperaturile minime vor coborî până spre -20...-25 de grade în depresiuni, potrivit A3.
Iarna în România
Directorul ANM, Elena Mateescu, a anunțat că românii nu vor avea parte de o iarnă foartă dificilă „.În ceea ce privește iarna 2022-2023, există probabilitate destul de mare să avem parte de o iarna mai blândă. Aceste estimări nu exclud posibilitatea să avem intervale pe parcursul iernii în care să vorbim de temperaturi minime de -15 grade sau de precipitații mai abundente”, a dezvăluit directorul ANM la România Tv.
„Ne așteptăm la un strat mai mic de zăpadă, în majoritatea țării, excepție făcând sud-vestul țării unde ne așteptăm la valori normale. Ne așteptăm ca temperaturile să fie peste medie la nivelul întregii țării, ușor mai ridicate, ceea ce favorizează formarea de precipitații sub formă lichidă”, a spus și George Gârbacea, cercetător științific.