Prima zăpadă pe Vârful Omu. Sfaturile salvamontiștilor pentru cei care vor să facă drumeții pe munte

Prima zăpadă pe Vârful Omu. Sfaturile salvamontiștilor pentru cei care vor să facă drumeții pe munte Sursa: Arhiva EVZ

Mai sunt trei luni până când vine iarna, dar zăpada deja s-a instalat la Vârful Omu, în Munții Bucegi. Omătul s-a așezat odată cu scăderea temperaturilor în toată țara.

Mai multe imagini cu zăpada din vârf de munte au început să circule pe internet. Meteorologul Radu Manta a postat pe Facebook imagini de pe munte. De asemenea, el le-a cerut, ironic, amatorilor de drumeție să fie echipați corespunzător pentru a putea face traseele montane: „Pentru amatorii de drumeție în Bucegi, vă rog eu frumos să vă lăsați șlapii acasă…”.

Anunțul meteorologului nu este întâmplător. Cel puțin 4.000 de solicitări către Salvamont au fost făcute de la turiști care merg pe munte echipați necorespunzător, de la începutul anului. Mulți dintre turiștii care ajung prima dată la altitudini mai mari de 2.000 de metri devin victime sigure ale accidentelor grave. De obicei, ei sunt îmbrăcați în ținută de plajă, dichisiți, cu poșeta la subraț, cărând cu ei umbrele de soare în loc de pelerine de ploaie sau haine pentru vânt.

Salvatorii montani: „Turiștii nu țin cont de dificultatea drumului

Salvatorii montani au explicat că, din păcate, mulți turiști nu țin cont nici de dificultatea drumului, mai ales cei care nu au pregătire fizică. Din această cauză se poate ajunge la un pas de tragedie. Doar în Poiana Brașov de la începutul anului au fost peste 600 de intervenții.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aleg să se deplaseze pe pârtiile de schi în detrimentul traseelor montane marcate, deși pârtiile de schi par mult mai accesibile și prietenoase, sunt acoperite cu iarbă sau cu pietriș instabil. Au fost multe intervenții dificile, intervenții pe timp de noapte care au implicat persoane rătăcite”, a declarat Cătălin Petrescu, salvator montan Salvamont Poiana Brașov.

În primele opt luni ale anului, au fost înregistrate aproximativ 4.000 de misiuni ale salvatorilor, pe munte. În iulie, numărul a crescut cu aproximativ 20% față de aceeași perioadă a anului trecut. Potrivit salvamontiștilor, anul trecut în jur de 50 de oameni și-au pierdut viața pe munte, iar anul acesta numărul a ajuns la aproximativ 70 în primele opt luni, informează RomâniaTV.