Chipuri și modele pentru monumente celebre

Chipuri și modele pentru monumente celebre statuia libertatii / Sursa foto: Dreamstime

Chipuri și modele pentru monumente celebre. Cum au ajuns sculptorii să se oprească la anumite personalități feminine pentru a crea chipul unor statui-simbol

Statuia Libertății de la New York a fost un cadou pe care Franța l-a oferit Statelor Unite ale Americii.  A fost ridicată în Liberty Island Harbor,  o insulă din teritoriul orașului New York în 1886. Astfel, nou-veniții erau întâmpinați de un monument grandios, simbolic, deși, pentru imigranți, numai libertate nu era în America. Sau dacă era, avea să fie scump plătită, iar libertatea venea cu mari tentații ce duceau la pierderea ei. Ceea ce ne interesează este de unde s-a inspirat sculptorul când a realizat chipul statuii?

Chipuri și modele: Cine a fost Isabelle Boyer?

la capitolul chipuri și modele Isabelle Boyer are locul ei asigurat. Ea s-a născut la Paris, la 17 decembrie 1841. În 1863, a devenit soția lui Isaac Singer, celebrul producător al și mai celebrelor mașini de cusut. Relația a durat până la moartea lui Singer în 1875. Moștenindu-i o mare parte din avere (Singer a avut până la 22 de copii legitimi și nelegitimi, din care 6 erau născuți de Isabelle), văduva s-a căsătorit cu un muzician, apoi a fost înobilată de regele Umberto al Italiei, care i-a dat titlul de ducesă în 1881.

Ajungând o prezență activă a marilor saloane pariziene și internaționale, noua ducesă de Camposelice a fost mereu admirată pentru frumusețea ei.  Așa se face că l-a cunoscut pe un sculptor Frederic Auguste Bartholdi, care i-a propus să îi permită să ia chipul său drept model pentru statuia la care lucra, chiar Statuia Libertății care va ajunge la New York.

Ne puteți urmări și pe Google News

Isabelle Boyer Singer a murit la data de 12 mai 1904, la Paris. Nu se știe dacă a ajuns vreodată în SUA să-și vadă chipul imortalizat pe unul din marile simboluri americane, Scuptorul Bartholdi va muri și el  la 4 octombrie 1904, la Paris. Sculptura și modelul de chip al acesteia au rămas însă fiind și azi admirate.

Chipuri și modele: Grupul statuar din Parcul Rozelor din Drobeta Turnu Severin, inspirat de o localnică, „Miss România”

La capitolul chipuri și modele, ajungem la o tânără severineancă, Liliana Delescu. De o frumusețe răvășitoare în epocă, ea va avea chipul nemurit pe piatră cum se zice, într-o conjunctură solemnă. Se apropia în 1930, centenarul fondării orașului Turnu Severin. Așa s-a luat decizia ca în Parcul Rozelor, de lângă Gara Turnu Severin, să se ridice un Monument al Eroilor. Grupul statuar trebuia să aibă în centru reprezentarea Zeiței Victoria. Liliana Delescu avea să fie modelul pentru statuia Zeiței Victoria.

Monumentul s-a ridicat în intervalul 1930-1933. Cei care l-au proiectat, sculptat și furnizat materialele adecvate au fost arhitectul State Balosin, sculptorul Teodor Burcă și pietrarul Carol Umberto. Inaugurat la 4 iunie 1932, monumentul a fost dezvelit la  25 octombrie 1933, când Regele Carol II a participat la eveniment. Fiul său Marele Voievod de Alba Iulia Mihai împlinea în acea zi, 11 ani și în perioada 1927-1930 fusese Regele României.

Revista „Ilustrațiunea română” din 27 ianuarie 1932 nota că noua Miss România era Liliana Delescu, născută la Turnu Severin în 1914. Studia Dreptul și Literele la București, locuia pe Strada Vasile Lascăr, numărul 117. Studiile primare le făcuse în orașul natal, iar liceul la București, la Institutul Moțescu. Tânăra  se mândrea cu originea sa pur românească, tatăl, agricultor cu stare din Oltenia iar mama, boieroaică din neamul Buzeștilor și Milcovenilor din Romanați.

Monumentul din Parcul Rozelor a fost dedicat, evident, eroilor mehedințeni din Războiul de Independență dar și din Războiul de Reîntregire a Neamului, 1916-1918.

Sursa foto: EvZ.ro, Wkipedia/ De ieri și de azi