Va fi o iarnă grea pentru românii racordați la sistemul de încălzire centralizat. Când se va da drumul la căldură

Va fi o iarnă grea pentru românii racordați la sistemul de încălzire centralizat. Când se va da drumul la căldură Sursa: Pixabay

Chiar dacă temperaturile nu au coborât atât de mult, zilele sunt numărate până în clipa în care li se va da căldură celor care sunt racordați la rețelele de încălzire centralizate. În majoritatea orașelor, printre care și București, oamenii au aflat deja că vor plăti mult mai mult pe gigacalorie, iar mulţi români au cerut să se debranșeze de teama facturilor.

Conform datelor Agenției Naționale de Reglementare a Energiei (ANRE), în România mai sunt în jur de 1,1 milioane de apartamente care sunt la sistemul de încălzire centralizat. Iar costul căldurii diferă de la un oraș la altul, în funcție de prețul gigacaloriei și de nivelul subvenției acordate de primării.

Temperaturile încep să scadă de la o zi la alta, iar românii sunt disperați de teama facturilor mari rezultate datorită creșterii prețurilor la energia termică.

Preţuri de de şase ori mai mari la cărbune și de cinci  ori mai mari la gaze

Potrivit Asociației Energia Inteligentă, prețurile tranzacționate pe bursele europene (Amsterdam, Viena) se așteaptă să fie la sfîtşitul acestui an, față de acum doi ani, de şase ori mai mari la cărbune și de cinci ori mai mari la gaze.

Ne puteți urmări și pe Google News

În opinia experților de la „Energia Inteligentă” rezultă că prețurile gigacaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat ar avea următoarele valori: gaze – 270 dolari/Gcal, cărbune – 310 dolari/Gcal.

În ciuda acestor scumpiri la gaze, anunțate de experți și deja înregistrate pe piețele de specialitate, tarifele finale plătite de români nu ar trebui să crească față de cele achitate în ianuarie și februarie 2022. Mai exact, prin Ordonanța de Urgență 119 din septembrie 2022 s-a plafonat și prețul plătit de companiile de termoficare pentru gazul achiziționat în vederea producerii de energie termică pentru populație. Tariful plafonat stabilit în această situație a fost de maximum 0,37 lei/kWh (sau 370 de lei/MWh), cu TVA inclus, pentru cazul producătorilor de energie termică.

Când se va da drumul la căldura în sezonul de iarnă 2022- 2023

Potrivit Hotărârii nr. 425/ 1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice, căldura va fi furnizată în apartamente atunci când afară se vor înregistra +10 grade Celsius sau mai puțin, timp de trei zile consecutive.

„Începerea perioadei de încălzire pentru consumatorii de tip urban va avea loc după înregistrarea, timp de trei zile consecutiv, între orele 20,00-6,00, a unor valori medii zilnice ale temperaturii aerului exterior de +10 grade Celsius sau mai mici, iar oprirea încălzirii se va face după 3 zile consecutive în care temperatura medie a aerului exterior depășește +10 grade Celsius, între orele 20,00-6,00”, se arată în Hotărârea nr. 425/ 1994 privind aprobarea Regulamentului pentru furnizarea și utilizarea energiei termice.

Cât vor plăti bucureștenii pentru căldura în iarna 2022- 2023

Nicușor Dan a declarat recent că nu vor fi schimbări la prețul pentru căldură și va fi menținut prețul de 350 de lei pe gigacalorie. Amintim că la finalul lunii martie, prețul energiei termice s-a dublat de la 165 de lei la 350 de lei pe gigacalorie.

„De la 1 noiembrie o să avem noile prețuri pe care le va da ANRE, atât pentru producție, cât și pentru transport, distribuție, deci și pentru prețul final al gigacaloriei. Prețul total al gigacaloriei în momentul de față, stabilit de ANRE, este de 860 de lei, cu tot cu TVA, din care bucureștenii plătesc 350 și primăria 510. Acesta este raportul”, a declarat Nicușor Dan, potrivit Agerpres.