Virgil Popescu, despre facturile uriașe la curent: ANRE să-şi facă treaba. Să supravegheze şi să controleze piaţa

Virgil Popescu, despre facturile uriașe la curent: ANRE să-şi facă treaba. Să supravegheze şi să controleze piaţaSursa: Facebook/ Virgil Popescu

Ministrul Energiei a cerut ANRE, dar și Protecției Consumatorului, în cazul persoanelor fizice, să facă verificări în ceea ce privește cazul facturile uriașe la curent. Virgil Popescu spune că trebuie găsită și o modalitate prin care românii să fie încurajați să reducă consumul.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu a cerut ANRE să facă verificări în cazul facturilor uriașe la energia electrică. Mulți români s-au trezit că au de plătit sute sau mii de lei la curent.

„Am văzut şi eu acele facturi şi cred că ori sunt greşite, ori cineva ar trebui să facă verificări. ANRE este cel care verifică piaţa. Eu nu am văzut decât câteva cazuri prezentate în presă, dar fac încă un apel, cum am făcut şi în ianuarie, ANRE să-şi facă treaba să supravegheze şi să controleze piaţa. În cazul persoanelor fizice, inclusiv Protecţia Consumatorului ar putea să intre peste furnizorii respectivi şi să verifice acest lucru“, a afirmatVirgil Popescu, la Parlament.

Mai mulți furnizori de energie electrică au dat vina pe ordonanța Guvernului pentru facturile mari. Acestea se calculează potrivit consumului din anul 2021. Ministrul Energiei a spus că furnizorii urmează să aibă discuţii cu autoritățile în cadrul comisiilor în care se află în dezbatere ordonanţa de urgenţă pe energie.

Reducerea consumului

Virgil Popescu susține și că trebuie găsită și o modalitate de a-i încuraja pe oameni să consume mai puțină energie eletrică. „Ordonanţa trebuie să se raporteze la o referinţă. 2021 nu este tot una cu 2020, când a fost lockdown și a fost consumul mai mic. Sigur că putem discuta, putem vedea.

Eu cred că fiecare persoană care vrea să facă economie trebuie să facă. Trebuie găsit în Parlament un mijloc de stimulare. Dacă în loc de 300KW pe lună, o familie consumă 255 KW pe lună, plăteşte mai puţin. Este clar că este încurajat, dar trebuie să găsim şi o modalitate de bonificaţie“, a mai spus ministrul Energiei, relatează Agerpres.

Prețurile la energie

Potrivit ordonanței adoptată de Guvern, există două plafoane în ceea ce privește consumul de energie. Astfel, prețul plafonat va fi de maximum 0,68 lei/kWh în cazul clienţilor casnici, al căror consum mediu lunar, realizat la locul de consum în anul 2021, a fost cuprins între 0 și 100 KWh.

Pentru românii care consumă peste 100 de kWh pe lună, guvernul oferă preț plafonat de 0,80 lei/kWh, însă doar până la limita unui consum de 255 de kWh pe lună. Tot ce depășește această cifră se va plăti la prețul pieței.