Previziuni sumbre pentru anul viitor. Economistul care a prezis criza financiară din 2008 vede o recesiune „lungă și urâtă”

Previziuni sumbre pentru anul viitor. Economistul care a prezis criza financiară din 2008 vede o recesiune „lungă și urâtă” Sursa foto: Anawat Sudchanham | Dreamstime.com

Economia la nivel global începe să se clatine tot mai tare, iar experții financiari susțin că lumea va intra, inevitabil, în recesiune. Sursele acestei crize financiare este războiul din Ucraina.

Economistul Nouriel Roubini, poreclit „Doctor Doom”, pentru că a prezis prăbușirea pieții imobiliare din 2007 și până în 2008, a declarat că până la sfârșitul anului 2022 vede o recesiune „lungă și urâtă” la nivel global, care s-ar putea prelungi și pentru anul 2023.

„Chiar și într-o recesiune simplă, S&P 500 poate scădea cu 30%. Pe măsură ce ratele cresc și costurile de deservire a datoriilor cresc, „multe instituții zombie, gospodării zombie, corporații, bănci, bănci din umbră și țări zombie vor muri. Așa că vom vedea cine înoată gol”, a spus Roubini.

Totodată, „Doctor Doom” a mai precizat că atingerea unei rate a inflației de 2% fără o aterizare bruscă va fi „misiune imposibilă” pentru Rezerva Federală. Mai mult, economistul prevede o creștere a ratei de 75 de puncte de bază la întâlnirea curentă și 50 de puncte de bază în noiembrie și decembrie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Misiune imposibilă pentru Rezerva Federală

De asemenea, Roubini a amintit că șocurile negative de aprovizionare generate încă de pe timpul pandemiei și a războiului din Ucraina vor aduce costuri mai mari și o creștere economică mai scăzută.

Economistul a susținut că după ce lumea va intra în recesiune, guvernele cu datorii prea mari „rămân fără gloanțe fiscale.” Mai mult, ca rezultat, Roubini vede o stagflație ca în anii 1970 și o criză masivă a datoriilor ca în criza financiară globală. „Nu va fi o recesiune scurtă și superficială, va fi severă, lungă și urâtă”, a spus el.

Economistul a dat și câteva sfaturi pentru cei care doresc să investească în această perioadă.

„Trebuie să fii ușor în ceea ce privește acțiunile și să ai mai mulți bani. Deși numerarul este erodat de inflație, valoarea sa nominală rămâne la zero, „în timp ce acțiunile și alte active pot scădea cu 10%, 20%, 30%. În ceea ce privește venitul fix, el recomandă să rămâi departe de obligațiunile cu durată lungă și să adaugi protecție împotriva inflației de la trezoreriile pe termen scurt sau obligațiunile cu indicele inflației”, a mai spus Nouriel Roubini, scrie finance.yahoo.com.