Preţuri mai mari la lemnele de foc. Cât costă un metru cub

Preţuri mai mari la lemnele de foc. Cât costă un metru cubSobă Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețul lemnelor de foc a crescut în toamna lui 2023. Românii vor plăti cu 15% mai mult decât anul trecut.

Lemnele de foc îi costă mai mult pe români. Vor plăti cu 15 la sută mai mult pentru un metru cub, faţă de anul trecut. Românii au început deja să se pregătească de sezonul rece. Cei care au un sistem de încălzire pe lemne încearcă să cumpere metrul cub la un preţ rezonabil. Însă acesta este mai mare decât anul trecut.

Românii au început să îşi facă stocul de lemne pentru iarnă. Mai scump cu 15% decât anul trecut, ce-i drept, dar mulţi dintre ei încearcă să se descurce cu voucherele pentru energie emise de stat.

Lemne de foc

Lemnele de foc mai scumpe. Sursa: Arhiva EVZ

Preţurile la lemnele de foc

Preţul unui metru cub de lemne pleacă de la 300 de lei şi ajunge până la aproape 1.000 de lei.

În fiecare an, direcţiile silvice din fiecare judeţ pregătesc o cantitate prestabilită de lemne, care va fi împărţită în mod egal celor care vor să achiziţioneze materia primă.

„Din cantiatea de materiale nosfasonat, circa 200 de mii m3 cât avem în 2023, asigurăm și necesar de lemn de foc în Mureș. Pe primele opt luni am vândut peste 30 de mii de m3, iar astăzi când vorbim la început de octombrie, avem 10 mii de m3 disponibili”, a declarat Ilie Covrig, director Direcția Silvică Mureș.

Preţul, însă, variază în funcţie de calitatea calorică a lemnului, esenţa acestuia, dar şi dacă a fost cumpărat de la marginea pădurii sau a fost livrat până la casa beneficiarului. Mai mult decât atât, odată cu apropierea iernii, preţul creşte.

Ce ne oferă cardurile la energie

Cardurile pentru achitarea facturilor la energie au fost alimentate cu 700 de lei. Cu toate astea, românii vor avea foarte puțin timp la dispoziție pentru a folosi banii din partea statului. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a anunțat că peste 2,4 milioane de români au beneficiat de fondurile disponibile pe carduri. Aceștia vor putea folosi banii doar până la data de 27 decembrie 2023.

Cu ajutorul cardurilor, ei vor putea plăti energia electrică, energia termică furnizată la nivel centralizat, buteliile de gaz și lemnele de foc. Vouchere au primit și cei care se încălzesc cu cărbune, peleți, păcură și diferite tipuri de combustibili lichizi sau solizi. Cardurile sunt emise și distribuite de Compania Națională Poșta Română. Românii care au întâmpinat probleme pot suna la call-center-ul C.N. Poșta Română: 0319966.

Ne puteți urmări și pe Google News