Prețul petrolului, în scădere după atacul Iranului

Prețul petrolului, în scădere după atacul Iranului Sursa foto: Wikipedia

Prețul petrolului a scăzut în acestă dimineață, după atacul Iranului în Israel, deși specialiștii prevedeau inițial o creștere a prețurilor în domeniu.

Prețul petrolului a scăzut după atacul Iranului

Prețul petrolului a scăzut, după ce participanții au decis să reducă primele de risc. Țițeiul Brent - un punct de referință cheie pentru prețurile petrolului la nivel internațional - a scăzut, cu toate că prețul era de 90 de dolari pe baril luni dimineață.

Prețurile crescuseră deja în așteptarea unei acțiuni din partea Iranului, petrolul Brent apropiindu-se săptămâna trecută de maximul ultimelor șase luni. Cu toate astea, analiștii consideră că un răspuns al Israelului ar putea afecta, din nou, prețul petrolului.

Cotațiile futures ale țițeiului au scăzut cu 23 de cenți, sau 0,2%, la 90,22 dolari pe baril, în timp ce cotațiile West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai au scăzut cu 29 de cenți, sau 0,3%, la 85,37 dolari pe baril până în această dimineață.

Ne puteți urmări și pe Google News
Prețurile petrolului au crescut la cote maxime. Piețele, date peste cap după distrugerea infrastructurii petroliere ruse 

Petrol. Sursa Foto -Dreamstime

Ce contribuție are Iranul în stabilirea prețului petrolului

Atacul care a implicat peste 300 de rachete și drone a reprezentat primul incident de acest fel îndreptat împotriva Israelului din partea unei alte țări în mai bine de trei decenii, alimentând îngrijorările cu privire la potențialul unui conflict regional mai larg care ar putea afecta traficul de petrol prin Orientul Mijlociu.

Deși pagubele au fost limitate, analiștii anticipau o revenire temporară a prețurilor în această dimineață. Cu toate acestea, efectele mai semnificative și pe termen lung ale escaladării prețurilor ar necesita o perturbare materială a aprovizionării, cum ar fi constrângerile asupra transportului maritim în Strâmtoarea Ormuz, în apropiere de Iran.

Un alt factor important al stabilirii prețiului petrolului este faptul că Iran produce în prezent peste 3 milioane de barili pe zi (bpd) de petrol, fiind un important producător în cadrul Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC). Riscul de perturbare a aprovizionării ar putea include sancțiuni petroliere mai stricte și posibilitatea ca Israelul să vizeze infrastructura energetică a Iranului.

O salvare temporară în cazul unei pierderi semnificative a ofertei, ar putea veni din partea Statelor Unite, care ar putea să elibereze mai mult petrol din rezervele strategice ale țării, în timp ce OPEC are o capacitate de producție de rezervă de peste 5 milioane de barili pe zi.

Prețul petrolului pus sub semnul întrebării în perioada următoare

Specialiștii de la Citi Research au afirmat că tensiunile prelungite până în al doilea trimestru al acestui an au în mare parte determinat prețul petrolului să se stabilizeze la nivelul de 85-90 de dolari pe baril. Având în vedere că piața a fost relativ echilibrată din punct de vedere al cererii și ofertei în primul trimestru, orice reducere a tensiunilor ar putea genera o scădere destul de abruptă a prețurilor către intervalul de 70-80 de dolari pe baril.

Cu toate astea, analiștii au subliniat că reacția Israelului la acest atac va fi crucială pentru piețele globale de petrol în zilele și săptămânile următoare.

Peter McGuire, de la platforma de tranzacționare XM.com, a declarat pentru BBC că se așteaptă ca piața energiei să devină volatilă și a anticipat că prețul petrolului va înregistra o creștere în cazul în care Israelul va răspunde ferm la acțiunile Iranului.

„Ceea ce nu este evaluat în piața actuală, în opinia noastră, este o potențială continuare a unui conflict direct între Iran și Israel, care, după părerea noastră, ar putea face ca prețul petrolului să se tranzacționeze până la peste 100 de dolari pe baril, în funcție de natura evenimentelor", au declarat analiștii citați de publicația Reuters.