Statele Unite resping declarațiile Iranului privind atacul din Israel. Reuniune a Cabinetului de război. Update

Statele Unite resping declarațiile Iranului privind atacul din Israel. Reuniune a Cabinetului de război. Update Sursa foto: Pixabay

Update: Cabinetul de război a Israelului a fost convocat de premierul Benjamin Netanyahu pentru luni, la ora 14.00. Acesta este forul împuternicit de guvern să decidă asupra oricărei acțiuni, ca răspuns la atacul lansat de Iran. Cabinetul de război este format din Netanyahu, ministrul apărării Yoav Gallant, fostul ministru al apărării Benny Gantz și alți oficiali.

Duminică, într-o altă reuniune, oficialii israelieni nu au reușit să ia nici o decizie cu privire la replica împotriva Iranului.

Cabinetul de Război

Sursa foto: X

Statele Unite nu au fost avertizate de Iran cu privire la intențiile sale de a lovi Israelul. Oficialii americani au negat susținerile unor reprezentanți ai Turciei, Iordaniei și Irakului care susțineau că ar fi existat un preaviz de la Teheran.

Statele Unite au dezmințit declarațiile cu privire la un preaviz primit din partea Iranului. Mai mulți diplomați turci, iordanieni și irakieni au vorbit despre un asemenea avertisment. Teheranul ar fi anunțat, cu câteva zile înainte, au afirmat aceștia că intenționează să lovească Israelul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Statele Unite nu au fost avertizate

Iranul a lovit Israelul cu drone și rachete fără să anunțe, în prealabil, acest lucru. Statele Unite au dezmințit că Iranul ar fi dat un preaviz cu câteva zile înainte de atacul său cu drone și rachete asupra Israelului, potrivit Reuters.

Sute de drone și rachete au fost lansate de Iran, într-un atac de răzbunare împotriva Israel. Replica a venit după uciderea, într-un atac al aviației israeliene a unor generali iranieni într-un atac asupra ambasadei Tehranului din Siria. Cele mai multe proiectile au fost doborâte înainte de a ajunge pe teritoriul israelian. Cu toate acestea, o fată tânără a fost grav rănită și au existat preocupări cu privire la o escaladare ulterioară.

Ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian a declarat că Iranul a dat statelor vecine și oficialilor din Statele Unite un preaviz cu 72 de ore că va lansa loviturile. Ministerul de Externe al Turciei a confirmat că a transmis mesaje ca intermediar pentru a se asigura că reacțiile sunt proporționale.

„Iranul a spus că reacția va fi un răspuns la atacul Israelului asupra ambasadei sale din Damasc și că nu va depăși acest lucru. Eram conștienți de posibilități. Evoluțiile nu au fost o surpriză”, a declarat o sursă diplomatică turcă.

Joe Biden

Joe Biden Sursa foto: X

Administrația Biden dezminte afirmațiile

Un înalt oficial din administrația președintelui Joe Biden a negat declarația lui Amirabdollahian. Potrivit acestuia, Statele Unite au avut contact cu Iranul prin intermediari elvețieni. Cu toate acestea, nu a fost transmisă nici o notificare cu 72 de ore înainte de atac.

„Asta nu este absolut adevărat. (...) Nu au dat o notificare și nici nu au dat vreo idee despre... «acestea vor fi țintele, așa că evacuați-le»”, a spus oficialul.

Teheranul a trimis un mesaj căre Statele Unite abia după lansarea loviturii, iar intenția a fost ca acestea să fie „foarte distructivă”, a spus oficialul. El a apreciat că afirmația Iranului privind lansarea unui avertisment pe scară largă ar ascunde altceva. Astfel, Teheranul ar justifica de ce atacul nu s-a soldat cu daune majore.

„Am primit un mesaj de la iranieni, deoarece acesta era în curs de desfășurare, prin elvețieni. Acesta sugera practic că vor termina după asta, dar era încă un atac în curs de desfășurare. Deci acesta a fost mesajul (lor) pentru noi”, a precizat oficialul din Statele Unite.

Un avertisment pentru Statele Unite

Oficialii irakieni, turci și iordanieni au declarat că Iranul a furnizat un avertisment timpuriu cu privire la atac, încă de săptămâna trecută. Aceștia au precizat că au dat inclusiv câteva detalii despre ce urmează. Atacul cu drone, rachete de croazieră și rachete balistice risca să provoace victime majore și să escaladeze conflictul.

Oficialii din Statele Unite au declarat vineri și sâmbătă că se așteaptă la un atac iminent. Aceștia au îndemnat Iranul să nu lanseze loviturile. Joe Biden ar fi transmis un mesaj concis către Teheran: „Nu”.

Surse irakiene au declarat că Iranul a folosit canale diplomatice pentru a informa Bagdadul cu privire la atac. Această informație a circulat cu cel puțin trei zile înainte de operațiune. Însă, momentul exact al atacului nu a fost dezvăluit. Ora a fost anunțată, autorităților militare și de securitate irakiene,  cu câteva ore înainte de lovituri. Acest lucru a permis Bagdadului să-și închidă spațiul aerian și să evite accidentele fatale. Însă informația a fost dezmințită de Statele Unite

„Guvernul a înțeles clar de la oficialii iranieni că și armata americană din Irak era conștientă de atac în avans”, a spus oficialul de securitate irakian.

Iordania confirmă că au existat informații

Un înalt oficial iordanian a confirmat că Iranul a chemat miercuri trimișii arabi la Teheran. Aceștia a fost informați cu privire la intenția de a efectua un atac, deși nu a specificat momentul. În schimb, Iranul a dat detalii despre țintele și tipul de arme care urmează să fie folosite, a confirmat sursa iordaniană, indirect.

O altă sursă iraniană a declarat că Statele Unite au primit informații prin diferite canale diplomatice. Este vorba despre Qatar, Turcia și Elveția. Prin acești intermediari au fost anunțate ziua atacului și că va fi lansat într-o manieră pentru a evita un răspuns.

Israelul cântărește răspunsul său despre care spune că va fi „exact prețul de la Iran la momentul potrivit pentru noi”. Acesta a fost răspunsul dat de inistrul israelian Benny Gantz. Pe de altă parte, președintele Joe Biden a spus Israelului că Statele Unite nu se vor alătura niciunei represalii.