Prețul locuințelor continuă să crească în ciuda tuturor crizelor. Vânzările însă au primit o lovitură puternică
- Simona Suciu
- 26 octombrie 2022, 08:32
Prețurile caselor și apartamentelor sunt tot mai mari, deși ratele la credite au explodat, iar scumpirile la alimente și energie au afectat grav puterea de cumpărare a românilor. Majorările de preț au dus însă la scăderea vânzărilor.
Locuințele din România continuă să se scumpească în ciuda faptului că dobânzile au crescut mult, iar ratele la creditele imobiliare sunt tot mai mari. În schimb, vânzările au intrat pe o pantă descentă. În țara noastră, 60% dintre case sau apartamente sunt achiziționate cu banii obținuți din împrumuri de la bănci.
Prețuri mai mari
Potrivit unei analize publicate de firma de brokeraj eToro Retail Investor Beat, preţurile locuinţelor din România au crescut în medie cu 8,5% în al doilea trimestru din 2022, comparativ cu perioada similară din 2021. Tendința este similară în toată Europa. Scumpirile din țara noastră sunt însă sub media europeană care se apropie de 10%.
În regiunea est-europeană Cehia înregistrează cea mai mare creşterede prețuri de pe piața imobiliară, respectiv 23,1%, urmată de Ungaria 22,8%, Slovacia 16,6%, Bulgaria 14,6% şi Polonia 12,4%. La polul opus, locuințele s-au scumpit în Franța cu doar 7,1%, iar în Italia cu doar 5,2%.
Vânzări mai mici
În timp ce prețurile au crescut, numărul trazacțiilor imobiliare a scăzut în ultimele luni în majoritatea țărilor europene. Doar în cinci state piața imobiliară a fost în creștere în ceea ce privește vânzările: Cipru (+34,0 %), Bulgaria (+26,8 %), Spania (+13,4 %), Portugalia (+8,7 %) şi Irlanda (+0,5 %), potrivit zf.ro.
În România, principala cauză a scăderii numărului de tranzacții imobiliare o reprezintă ratele tot mai mari la credite. „Pentru prima dată din 2015 încoace, nivelul salariilor din România a crescut cu o rată atât sub cea a inflaţiei, cât şi sub cea a creşterii preţurilor rezidentiale şi ne aşteptăm ca, în următorii doi ani, această evoluţie să continue şi să avem locuinţe mai puţin accesibile din punct de vedere al preţului.
Puşi în faţa alegerii între rată şi chirie, cei care nu-şi mai permit să cumpere o locuinţă pe credit fie vor amâna decizia, fie se vor orienta spre zone mai ieftine sau se vor muta în chirie. De altfel, vedem din ce în ce mai multe zone unde preţul chiriei a ajuns considerabil mai mic decât rata lunară pentru aceeaşi proprietate, iar acest raţionament economic va fi din ce în ce mai important”, a mai spus Gabriel Blăniţă, Associate Director Valuation & Advisory Services la Colliers România.