Cresc prețurile pe piața imobiliară. Câți ani trebuie să lucreze o persoană pentru a-și cumpăra un apartament în România

Cresc prețurile pe piața imobiliară. Câți ani trebuie să lucreze o persoană pentru a-și cumpăra un apartament în România Sursa Foto: Arhiva EVZ

Prețurile caselor din România au mai scăzut în ultima vreme. Totuși, în comparație cu veniturile, prețurile rămân prea ridicate încât să îi determine pe cei interesați să își achiziționeze o locuință. Un român cu salariul mediu pe economie ar trebui să muncească ani buni pentru a-și cumpăra un apartament de două camere.

Familiile tinere care se află la început de drum și nu au bugete atât de mari caută apartamente la periferie. Aceste locuințe costă mai puțin. De asemenea, această decizie este luată pentru că își doresc să aibă propriul lor imobil. Așadar, atunci când vine vorba de un apartament cu două camere din București, prețul stabilit pentru achiziționare variază între 60.000 și 100.000 de euro.

Mai mult decât atât, în septembrie, metrul pătrat locuibil s-a ieftinit în Constanța și Brașov față de luna august. În ceea ce privește Capitala, tariful s-a menținut la același nivel. În acest context, specialiștii spun că lucrurile nu se vor schimba prea curând. Monica Dudău, marketing manager pe o platformă de imobiliare, a explicat că a fost realizat un studiu din care s-a concluzionat că 30% din oameni nu sunt siguri dacă să își cumpere sau nu o locuință, iar motivele sunt diverse.

„Prețurile imobiliare care cresc, dobânzile în creștere și costul vieții în sine. Un român cu salariu mediu pe economie ar trebui să muncească 10 ani pentru a-și cumpăra un apartament, la prețurile actuale. În septembrie, metrul pătrat locuibil s-a ieftinit scăzut ușor în Constanța și Brașov față de luna august. În București, s-a menținut la același nivel. Specialiștii în imobiliare spun că trendul se va menține în Capitală”, a explicat Monica Dudău.

Care sunt prețurile reale ale apartamentelor închiriate în București

Multe persoane renunţă la ideea de a deveni proprietari din cauza prețurilor ridicate. Așadar, ei caută o alternativă rezonabilă pe termen scurt. Cu o inflație în creștere, creditele au devenit tot mai greu de accesat, astfel că cererea de închiriere e din ce în ce mai mare. Dacă vrei să închiriezi o garsonieră sau un apartament în București va trebui să scoți in buzunare peste 300 de euro, potrivit BZI.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Preț chirie garsonieră:

  • Chirie Lujerului – 330-370 de euro
  • Chirie Grozăvești – 340-400 de euro
  • Chirie Nerva Traian – 400 de euro
  • Chirie Dristor – 350-400 de euro
  • Chirie Titan – 300-350 de euro

Preț chirie apartament două camere:

  • Chirie Lujerului –450 de euro
  • Chirie Grozăvești –500-550 de euro
  • Chirie Timpuri Noi – 600 de euro
  • Chirie Dristor –500-600 de euro
  • Chirie Aviației – 600-650 de euro