Prețul benzinei înregistrează un record de aproape 8 lei pe litru. Analiștii estimează că barilul va ajunge curând la 100 de dolari

Prețul benzinei înregistrează un record de aproape 8 lei pe litru. Analiștii estimează că barilul va ajunge curând la 100 de dolari Sursa: arhiva EVZ

Benzina Premium din București are un preț de 7 lei și 90 de bani, asta în condițiile în care costul unui baril ajunge la peste 90 de dolari, iar analiștii estimează că va atinge 100 de dolari în curând.

Tarifele la carburanți urmează să crească și mai mult. Luna trecută, pentru un rezervor de 50 de litri, șoferii plăteau cu 26 de lei mai puțin decât acum, iar la nivel procentual, creșterea este de 8,1%.

Benzina standard se găsește în capitală la prețuri de 7,70 lei pentru stațiile MOL, și la 7,89 lei pentru benzinăriile OMV ROMPETROL.

Scumpirile la energie, cauzate de situația tensionată cu Rusia

Motivul scumpirii este legat de tensiunile din Ucraina. Cel mai mare producător mondial se teme că, dacă Rusia va ataca țara vecină, ar urma sancțiuni economice, fapt care ar afecta exporturile. Odată cu scumpirea petrolului cresc prețurile la benzină, alimente și servicii.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cotația țițeiului european a urcat pe piețele asiatice până la 96,16 dolari/baril, cel mai mare nivel din ultimii șapte ani. Prețul țițeiului american a ajuns și el la 94,94 dolari pe baril. Totul după ce SUA a anunțat că un atac al Rusiei asupra Ucrainei este iminent.

„Dacă trupele se pun în mișcare țițeiul Brent va depăși fără probleme nivelul de 100 de dolari. Prețurile petrolului vor rămâne extrem de volatile și sensibile la actualizări progresive cu privire la situația din Ucraina”, a declarat analistul Edward Moya, citat de Reuters.

OPEC și aliații trebuie să crească producția de barili pe zi

Fluctuațiile mari de prețuri sunt cauzate și de Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) și aliații săi, care trebuie să crească producția la 400.000 de barili pe zi până în martie. Unele țări nu au reușit să facă acest lucru, cea mai mare problemă fiind la exportatorii din Irak. Pe de altă parte, americanii cresc producția fiind încurajați de prețurile foarte mari.

După majorarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, românii au de suportat și creșterea prețurilor la alimente. Acestea par să se scumpească de fiecare dată când prețul combustibililor suferă modificări. Din toamnă și până acum prețurile la alimente au crescut cu 10%-11%, dar nu se vor opri aici. Specialiștii estimează că până în luna aprilie, alimentele se vor scumpi cu încă 5%. Și la capitolul servicii se așteaptă scumpiri de până a 6-7%.

Statul, respective Ministerul Finanțelor Publice,  este principalul beneficiar al acestor scumpiri de carburanți. Aceasta deoarece prețul de vânzare, de la benzinării, este compus în proporție de aproape 50% din accize și taxe. Cu alte cuvinte, orice scumpire aduce venituri în plus la bugetul de stat.

Astfel, prețul motorinei standard, vândută la pompă se apropie de 8 lei pe litru, iar estimările nu sunt deloc optimiste. Benzina a depășit, deja, acest prag, iar analiștii cred că ne îndreptăm spre un preț de vânzare de 8 lei pe litru.