Veste uriașă pentru România! Milioane de români sunt vizați de măsura Guvernului. Rază de speranță
- Antonia Hendrik
- 4 februarie 2022, 09:06
Pe lângă plafonarea prețuiților la alimente, energie şi gaze, Guvernul se gândește să plafoneze şi preturile la carburanți după ce tariful la un litru de benzină premium a ajuns la pragul istoric de 7,60 de lei.
După anunțul Guvernului Ciucă despre plafonarea prețului la energie și la gaze, de la 1 februarie, se pare că se dorește şi plafonarea combustiilor la pompă.
Premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în coaliţie s-a decis scăderea plafonului la energie electrică şi gaz şi creșterea limitei de consum, urmând ca aceste măsuri să se aplice din februarie. În acest context se poate merge pe aceeași măsură şi la carburanți deoarece preturile cresc în fiecare zi la pompă.
Carburanții se vând la cele mai mari prețuri din istoria României
Românii care merg la pompă să-şi alimenteze mașinile sunt surprinşi aproape în fiecare zi deoarece prețul la carburanți se scumpește zilnic. În aceste condiţii fără precedent în România, Guvernul caută încă soluții pentru a opri acest dezastru la pompă care afectează toată economia.
În majoritatea oraşelor ţării benzina se vinde deja la tariful de 6,99 lei/l. Iar benzina premium a trecut pragul de 7 lei ajungând la pompă să se vândă cu și 7,60 lei/l.
Experții în economie salută acest demers şi cred că varianta plafonării este o soluție bine venită, dar, spun ei, este la fel de important la ce nivel de preț se va face plafonarea pentru că altfel nu ar ajuta prea mult.
Analiștii mai spun că înghețarea prețurilor în acest moment la aproape de 7 lei/l la benzină și aproape de 8 lei/l la motorină nu ne-ar avantaja deloc.
Care ar fi prețul corect la pompă
Creșterea prețului la carburant a început să devină o mare provară atât pentru transportatori cât şi pentru economie. Iar comparativ cu luna trecută, prețurile au explodat şi din cauza scumpirii carburanților.
”Prețul corect ar fi în jur de 6 lei. De la 5,5 lei/l până la 6,3 lei/l benzinele și produsese de motorină normale iar benzinele specializate și motorinele ar trebui să fie maximum 6,5 lei/l. Dar probabil că se zvonește și se aude că coaliția de guvernare ar fi căzut la pace să găsească o soluție pentru stopare, dar nu numai pentru stopare, dar și pentru revenirea în jurul acestor prețuri”, a declarat Ion Tache, președintele Asociației Benzinarilor Particulari.
De precizat este faptul că în mai multe state europene această măsură de plafonare a prețurilor la pompă a fost luată deja.
Pe lângă creșterea prețului la baril în ultima jumătate de an, se observă și o creștere ridicată a consumului. Când cererea este mare, oferta se majorează, de asemenea. Analizele din ultima lună arată că prețul pentru un litru de benzină a crescut cu 4 %, iar cel al motorinei cu 5%. Iar în comparație cu aceeași lună a anului trecut, majorările sunt de 30%.